Het koelste kunstgrassportveld van Amsterdam

Amsterdam neemt deel aan een innovatief project waar wereldwijd reikhalzend naar wordt uitgekeken. Door een waterreservoir onder een kunstgrasveld aan te brengen kan opwarming van stedelijk gebied worden tegengegaan en tegelijkertijd het regenwaterbeheer van de stad worden verbeterd.

Om dit voor elkaar te krijgen is het project CitySports opgezet waarin gemeente Amsterdam, KWR, Waternet, Veolia, Drain Products Europe, DutchBlue, Marineterrein Amsterdam en Topsector Water en Maritiem hun krachten bundelen. Het project richt zich op innovaties waarin stedelijke verkoeling, circulair materiaal- en regenwatergebruik centraal staan. Op 22 augustus ondertekenden wethouder Laurens Ivens en de samenwerkingspartners het samenwerkingsconvenant.

Kunstgrasvelden absorberen meer warmte van de zon dan natuurgrasvelden en stralen deze vervolgens weer uit. Zo dragen de kunstgrasvelden bij aan de opwarming van het stedelijk gebied; een probleem waar steden door klimaatverandering in toenemende mate mee te maken krijgen. Amsterdam beheert momenteel meer dan 100 kunstgrasvelden.

De samenwerkingspartners onderzoeken hoe het verkoelen van kunstgrasvelden kan bijdragen aan een leefbare en klimaatbestendige stad. De komende twee jaar wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door wateronderzoeksinstituut KWR op twee locaties in Amsterdam: het sportpark Laan van Spartaan en op het Marineterrein.

Klimaatverandering heeft een negatief effect op het welzijn van mensen. De toenemende groei van de stad zorgt ervoor dat de druk op de openbare ruimte alleen maar toeneemt. Nieuwe en bestaande openbare ruimte moet daarom slim ingericht en beheerd worden. De natuurlijk gekoelde kunstgrasvelden vervullen een belangrijke rol in het verbeteren van het regenwaterbeheer van de stad, dempen het stadshitte eilandeffect en hebben een positief effect op mens, gezondheid en biodiversiteit.

Project CitySports

Het project CitySports is een pilotproject in het TKI (Topconsortia Kennis en Innovatie) Watertechnologieprogramma van de Topsector Water en Maritiem. Het project wordt mede gefinancierd uit de toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.