’s Werelds koelste kunstgras sportveld van Amsterdam

Op 25 september 2019 was de aftrap van Project CitySports. Tijdens het evenement is het koelste sportveld voor sporters én de stad Amsterdam geïntroduceerd.

Op woensdag 25 september introduceerde TKI CitySports ’s werelds koelste kunstgras sportveld in Amsterdam op de Laan van Spartaan. Een natuurlijk gekoeld kunstgrasveld dat koel blijft bij zeer hoge temperaturen en ook bespeelbaar is bij zware regenval. Het is het eerste kunstgrasveld ter wereld dat bijdraagt aan een leefbare en klimaatbestendige stad.
 
Wethouder Kukenheim trapte de feestelijke middag namens af namens alle samenwerkingspartners. KNVB Legends Pierre van Hooijdonk, Sander Westerveld, Gilanne Louwaars, Dyanne Bito en trainer en lifestylecoach Radmilo Soda gaven clinics aan de jeugdleden van sportvereniging VVA/Spartaan.

Gemeente Amsterdam neemt deel aan dit innovatieve project waar wereldwijd grote belangstelling voor is. Om die reden heeft de stad de krachten gebundeld in het Project CitySports, een pilotproject in het Topconsortia Kennis en Innovatie Watertechnologieprogramma van de Topsector Water en Maritiem. Organisaties die ook meewerken aan het project zijn: KWR, Waternet, Veolia, Drain Products Europe, DutchBlue en Marineterrein Amsterdam. De samenwerkingspartners onderzoeken hoe het verkoelen van kunstgrasvelden kan bijdragen aan een leefbare en klimaatbestendige stad. De komende twee jaar wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door wateronderzoeksinstituut KWR op twee locaties in Amsterdam: op het Marineterrein en op het sportpark Laan van Spartaan.
 

Kunstgrasvelden
De afgelopen jaren zijn veel natuurgrasvelden vervangen voor kunstgrasvelden. Amsterdam alleen al beheert op het moment zo’n honderd kunstgrasvelden. Het grote voordeel is dat de velden goedkoop in onderhoud zijn en continu bespeelbaar. Maar de keerzijde is dat het koelende effect van de natuurlijke grasmat verloren is gegaan. Ook wordt regenwater minder goed vastgehouden.
Doordat kunstgrasvelden extreem kunnen opwarmen zijn ze bij hoge temperaturen niet prettig om op te sporten en bij zeer hoge temperaturen zelfs gevaarlijk. Natuurlijk gekoelde kunstgrasvelden kunnen dit probleem oplossen, omdat de verdamping van het regenwater zorgt voor lagere temperaturen.
 
Klimaatadaptatie
De gemeente Amsterdam bereidt zich voor op de gevolgen van klimaatverandering. Door fysieke aanpassingen in de stad aan te brengen wapent de gemeente zich tegen extreem weer, zoals hevige regenval én hitte in 2018 en 2019. De natuurlijk gekoelde kunstgrasvelden vervullen een belangrijke rol in het verbeteren van het regenwaterbeheer van de stad, dempen het stadshitte eilandeffect en hebben een positief effect op mens, gezondheid en biodiversiteit. Meer informatie over het evenement is te vinden op de website: www.projectcitysports.com.