Maak kennis met Ralph Terlouw, Watertechnoloog!

Nederland is een echt waterland. We hebben al eeuwenlang een woelige relatie met ons water. We strijden tegen water, maar we hebben het ook keihard nodig om te overleven. Water is voor Veolia een belangrijk specialisme.
spiegelbeeld van mensen in een waterzuivering
We zuiveren afvalwater van verschillende industrieën, we werken water op voor de productie van de industrie en uit de reststoffen winnen we weer energie. Dit maakt onze kennis over water uniek. Maar wie zijn die mensen die dagelijks met ons water bezig zijn. Wat is hun kennis en kunde? Wat motiveert hen? We laten je daarom graag kennismaken met Ralph Terlouw, Watertechnoloog bij Veolia.

Maak kennis met Ralph Terlouw

Wie is Ralph?

Ik ben Ralph, 38 jaar en woon in Sleeuwijk. Samen met mijn echtgenote heb ik drie jonge kinderen. We zijn redelijk avontuurlijk ingesteld en hebben bijvoorbeeld een jaar lang op verschillende plekken in de wereld vrijwilligerswerk gedaan. In dat jaar hebben we echt van alles gedaan. Van lesgeven aan de lokale jeugd tot het kappen in de jungle, sociale ontwikkeling en kansengelijkheid over de hele wereld vinden we belangrijk. Dat willen we ook onze kinderen meegeven. Daarom werk ik 4 dagen in de week en maak ik veel tijd vrij voor mijn gezin, sporten, de kerk en speel ik ook gitaar in een band. 


Wat is je functie bij Veolia?

Ik ben Watertechnoloog en hou me bij Veolia nu ruim 3 jaar bezig met waterzuiveringen en andere waterbehandelingen. Middenin Corona starten met een nieuwe baan was toch wel wat gek. Je moet dan online wegwijs worden in een nieuw bedrijf. Gelukkig brengt mijn functie met zich mee dat ik heel veel op verschillende locaties moet zijn. De waterzuivering moet tenslotte altijd blijven draaien.
Veolia Watertechnoloog Ralph Terlouw

Maar hoe word je dan Watertechnoloog? Niet veel mensen zullen deze functie kennen.

Haha… dat is een vraag die veel mensen mij stellen. Ik heb eerst een MBO-opleiding Procestechniek gedaan. Daarmee word je opgeleid tot operator op bijvoorbeeld de locaties, zoals we die bij Veolia veel kennen op onze industriële locaties. Daarna ben ik Chemische Technologie gaan studeren, waarbij je je focust op processen en chemie. Watertechnologie/ -zuivering is daar een onderdeel van. Na mijn studie ben ik gaan werken op een R&D laboratorium, waar ik op lab en pilotschaal nieuwe zuiveringsprocessen van bio-chemicaliën (gemaakt door middel van een fermentatieproces van suiker) testte.

Maar toen we dat jaar in het buitenland zaten, kwam ik er achter dat ik de technische uitdaging miste en ook eigenlijk niet op een lab wilde werken. Als je zo over de wereld zwerft, zie je het maatschappelijke karakter van water. We hebben dat altijd en overal ter wereld nodig. Ik wil daar graag aan bijdragen en zo werd mijn interesse gewekt om mij hierin te specialiseren. 

Bij terugkomst zag ik een mooie kans bij Veolia en heb ik hierop gesolliciteerd. Veolia biedt mij de kans om de kennis uit mijn studie te combineren met heel veel kennis die ik nu opdoe in de praktijk.
Sloten met riet en kroos

Hoe ziet je werk er nu uit?

Ik hou mij bijvoorbeeld bezig met de kwaliteit van het Reverse Osmosis (RO) water voor Danone. Zij hebben voor hun productie het allerzuiverste water nodig dat je kunt bedenken. Wij beheren hiervoor een omgekeerde osmosis. Dit is een proces waarbij water door een membraan wordt geperst, wat bestaat uit heel veel minuscule kleine gaatjes waar alleen watermoleculen doorheen gaan. Zouten, grote kleurmoleculen en vaste deeltjes worden door dit membraan tegengehouden. Zo krijg je een heel puur water zonder mineralen of andere onzuiverheden, dat bijvoorbeeld geschikt is voor de productie van (medicinale) babyvoeding.


En wat doe je dan zoal bij Veolia?

Ik werk aan verschillende opdrachten en projecten binnen de afdeling Industriediensten van Veolia. Voor BS&P (Business Support & Performance) ondersteun ik de lokale teams in de industrie. Ik help ze bij het oplossen van problemen, maar maak en analyseer met hen ook de dashboards. Zo kunnen we al vroegtijdig problemen signaleren en onregelmatigheden in de waterzuivering voorkomen. 
Daarnaast werk ik aan verschillende projecten. Dit kan betekenen dat we de processen vernieuwen om de zuivering efficiënter te maken of aanpassingen moeten doen om aan nieuwe lozingseisen te voldoen of onszelf strengere eisen opleggen. Daarmee voorkom je dat je bij oneffenheden direct tegen de grenzen van de vergunningen aanloopt.
Water is een echt specialisme van Veolia. Met alle veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving merk je dat onze collega’s steeds meer vragen hebben over water en zuivering. Ze kennen inmiddels de weg en weten de specialisten goed te vinden.
 

Wat betekent water dan voor jou?

Water heeft natuurlijk een heel maatschappelijk karakter; iedereen heeft het nodig!
Wat hier normaal is, is dat op veel plekken in de wereld zeker niet. Dat heb ik in mijn jaar in het buitenland wel gezien. Het is van levensbelang dat iedereen toegang heeft tot schoon water. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dat we dus goed omgaan met ons drink- en afvalwater. Zodat wij nu, maar zeker ook de volgende generatie hiervan kan blijven genieten. Deze urgentie is in Nederland best lastig te voelen. Overal om ons heen is water te zien en voor een prikkie komt het beste drinkwater uit de kraan. Toch zien we dat ook wij last hebben van schaarste in warme zomers en dat geeft maar aan dat ook hier de urgentie er wel is.
"Water heeft natuurlijk een heel maatschappelijk karakter; iedereen heeft het nodig! Wat hier normaal is, is dat op veel plekken in de wereld zeker niet. Dat heb ik zelf kunnen zien. 
Water is van levensbelang en dus moet iedereen toegang hebben tot schoon water. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dat we dus goed omgaan met ons drink- en afvalwater."
Ralph Terlouw
Watertechnoloog

En voor Veolia Nederland?

Voor Veolia is het één van de drie pijlers waar we aan werken om de ecologische transformatie vorm te geven. Overal wordt water gebruikt, heel veel verbruikt of opgewerkt naar een zuivere kwaliteit om het te kunnen gebruiken in productieprocessen. Veel grootverbruikers moeten al met plannen komen om hun waterverbruik de komende jaren te verminderen. Daarnaast worden lozingseisen strenger of uitgebreider op bijvoorbeeld medicijnresten en PFAS. Hierin kunnen wij een belangrijke rol spelen om deze bedrijven te helpen hun waterverbruik te verminderen, afvalwater te hergebruiken of de afvalwaterkwaliteit wat geloosd wordt te verbeteren. We hebben als Veolia afgelopen jaren verschillende zuiveringen overgenomen van klanten om daar de waterzuivering te beheren en onderhouden. We maken dan voor de klant inzichtelijk hoe de zuivering presteert en wat er verbeterd kan worden. 

Wat is je ambitie?

Ik wil vooral nog heel veel ervaring opdoen om water steeds beter (lees: zuiverder) te maken. Later wil ik die kennis dan graag overbrengen op de minder ontwikkelde gebieden in deze wereld. De lokale gemeenschappen helpen aan voldoende, schoon drinkwater. Daarvoor heb ik me ook aangemeld bij Veolia Force.

We hebben het in Nederland gewoon veel te goed en klagen te veel. In andere delen van wereld is de stand van o.a. het water echt wel anders. We hebben in Nederland een sterke positie in watermanagement. En over 5 jaar moeten we ook het afvalwater nog beter onder controle hebben. 

De industrie heeft hulp nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat doen we met technologische kennis, maar ook door goede samenwerking met de waterschappen. Zo kun je een deel van het afvalwater, nadat het gezuiverd is, best op het riool lozen. Als de waterschappen maar weten wat er precies geloost wordt. Suikerwater is zo’n mooi voorbeeld. Natuurlijk kunnen wij dat zuiveren, maar diezelfde suikerresten zijn een hele goede voedingsbodem voor een biologische waterzuivering. Maar je moet dat wel doseren, zodat het waterschap haar zuivering erop kan inrichten.

Van de redactie over  Veolia Force:
Het Veolia Force programma van de Veolia Fondation bestaat uit medewerkers van Veolia die vrijwillig hun expertise en middelen van het bedrijf inzetten om hulp te bieden bij humanitaire en milieucrises in de wereld. Dit doen zij met een specifieke focus op water, energie en afvalbeheer. Het programma werkt samen met lokale overheden en hulporganisaties om duurzaam herstel en veerkrachtige gemeenschappen te bevorderen.
water in een waterzuivering

Trek je weer de wijde wereld in en gaan we je dus kwijt raken?

Haha… nee hoor, voorlopig nog niet! Ik kan mijn ambities heel goed combineren met de ambities van Veolia. Veolia is natuurlijk immens groot en er kan veel, Veolia Force is daar een voorbeeld van. Dus Ralph, water en Veolia zijn voorlopig nog wel een tijdje met elkaar verbonden!

Kom je ook werken aan schoner water?

Veolia helpt bedrijven hun duurzaamheidsdoelen te realiseren. Dit doen we o.a. door het afvalwater van bedrijven schoon te houden. Wil jij je professionele toekomst en die van Nederland in eigen hand nemen? Bekijk onze vacatures en vind de baan die bij je past.

Meer weten over watermanagement?

Veolia biedt een uniek aanbod van expertise in het duurzaam beheer van waterbronnen. Dit wordt ondersteund door state-of-the-art technologie en omvat een reeks oplossingen om te voldoen aan de behoeften van individuen en industrieën over de hele wereld.