Resourcers in the spotlight

Maak kennis met Ronny Berlijn, Projectleider bij Veolia Gebouwenbeheer in Hengelo. Ronny houdt zich voornamelijk bezig met stadsverwarming en gebouwenbeheer. In dit artikel nemen we een kijkje in zijn dagelijkse leven.
Ronny Berlijn - projectleider bij Veolia Gebouwenbeheer

Vandaag zetten we collega Ronny Berlijn in het zonnetje. Hij is 55 jaar en woont in het mooie Enschede. Hij houdt van hardlopen. Hij heeft ook meer dan eens aan de halve marathon van Enschede meegedaan! Voor de ontspanning heeft hij een speedboot, die ligt op het Veluwemeer. Dat is een uurtje rijden vanaf Enschede. Als het ‘s avonds mooi weer is, gaat hij er snel nog even op uit om te varen. Het water trekt niet alleen Ronny, zijn zoons gaan ook vaak mee om daar te waterskiën. Daarnaast heeft hij als hobby postduiven, waarmee ook wedstrijden worden gehouden. “Ik ben met postduiven opgegroeid, mijn opa en vader waren ook fanatieke duivenmelkers.” Lees in dit artikel meer over wat Ronny doet in het dagelijkse leven.
 

Wat doet jouw bedrijf precies en wat doe jij?

Vanuit de Veolia Gebouwenbeheer vestiging in Hengelo houden we ons hoofdzakelijk bezig met projecten in de stadsverwarming. Daarnaast hebben we nog een aantal kantoorpanden in beheer. Hier houden we ons bezig met het onderhoud, de vervanging en uitbreidingen van de gebouwgebonden installaties. Samengevat regelen wij de stadsverwarming voor deze regio en verzorgen wij de verwarming, luchtbehandeling en meet- en regeltechniek van de gebouwen die wij beheren. Elke werkdag is anders, veelal ben ik bezig met het calculeren, plannen en bestellen van de juiste materialen. Daarnaast ben ik ook vaak onderweg om de werkzaamheden op locatie te begeleiden of gesprekken te voeren met de opdrachtgevers.

Hoe ben je begonnen in je huidige vakgebied?

Na het afronden van mijn beroepsopleiding ben ik in 1990 begonnen als elektricien bij een installatiebedrijf in Enschede. Omdat de werkzaamheden op elektra gebied in het begin te weinig waren, werd ik ook vaak ingezet voor de werktuigbouwkundige werkzaamheden. Vanuit hier ben ik me toen steeds meer gaan verdiepen in de klimaatbeheersing en meet- en regeltechniek.

De interesse in de elektrotechniek kwam omdat mijn vader een eigen bedrijf had in televisie en audioapparatuur. Als kind was ik al met meetapparatuur bezig om storingen in oude televisies en radio’s te zoeken en op te lossen. Een oom van mij was elektricien en die hielp ik als 14 jarige ook wel eens met een klusje. Ik heb toen een keuze moeten maken tussen een elektronica of elektra opleiding en heb toen voor het laatste gekozen. Het mooie is dat mijn jongste zoon nu ook werkzaam is als elektricien, dus het zal wel in de genen zitten.

Hoe lang werk je al bij Veolia en in welke functie ben je begonnen?

Na bijna 25 jaar bij hetzelfde installatiebedrijf te hebben gewerkt, heb ik in september 2016 de overstap gemaakt naar Veolia Gebouwenbeheer. Daar ben ik begonnen als Fieldmanager, na een jaar is deze functie veranderd naar Contractbeheerder. Omdat ik altijd veel met projectwerk bezig was, heb ik in 2020 de keuze gemaakt om van functie te veranderen naar Projectleider. Nu heb ik nog een paar contracten onder mij maar de meeste tijd ben ik bezig met het projectwerk. 
 

Ronny houdt zich bezig met projecten in gebouwenbeheer en warmtenetten

Wat was het meest uitdagende project waar je aan hebt gewerkt, en wat heb je ervan geleerd?

Er zijn wel meer uitdagende projecten maar het uitvoeren van projecten in de stadsverwarming is wel uniek. Het zijn niet alleen de werkzaamheden maar alles wat daarbij komt kijken, zoals de werkplannen, asbestsanering, warmteonderbrekingen etc. en dat maakt het een compleet project. Goed plannen is dan heel belangrijk.

Het warmtenet bestaat in Nederland al een behoorlijke tijd. Door verduurzamingsprojecten, bijvoorbeeld dat Nederland van het gas af moet, wordt het warmtenet de laatste jaren flink uitgebreid. Omdat er ook veel oudere opwek-locaties zijn hebben we geregeld te maken met asbest. Vooral oude pakkingen tussen pompen of kleppen bestaan nog uit asbest. Alle oude locaties worden geregeld geïnventariseerd door de asbestspecialisten, zodat onze monteurs goed weten waar er asbest aangetroffen kan worden. Bij een reparatie in een oude locatie wordt dan ook eerst de asbestsaneerder ingeschakeld, daarna kunnen onze monteurs veilig aan het werk.

Een warmte-onderbreking moet altijd aangevraagd worden bij onze opdrachtgever, dit wordt dan gelijk gedaan met het aanleveren van een werkplan waarin precies beschreven staat wat de werkzaamheden inhouden, wie de ploegleider is en wanneer het werk plaatsvindt. De bewoners die op dit deel van het warmtenet aangesloten zijn krijgen dan vooraf een brief met de aankondiging wanneer ze geen verwarming of warm water hebben.

Werk je wel eens samen met andere bedrijfsonderdelen van Veolia?

In de stadsverwarming worden de meeste storingen door onze monteurs opgelost, maar we werken ook wel samen met Veolia Brandertechniek. Op een aantal opweklocaties van de stadsverwarming staan grotere gasketels met voorzetbranders, deze zijn in beheer bij Veolia Brandertechniek. Dan werken we samen. En bij Veolia Polymers voeren we de onderhoudswerkzaamheden van de luchtbehandeling en verwarming uit.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het leukste van het werk is de afwisseling. Vandaag heb ik een gesprek met een opdrachtgever, morgen ben ik aan het calculeren en overmorgen leid ik een project. Ik houd me wel veel bezig met de ins en outs van de vestiging en voor het organiseren van bedrijfsuitjes, barbecues etc. ben ik altijd wel te porren. Het grappige is dat ik ook een bijzonder perspectief heb op ons team. Ik had het voorrecht om aanwezig te zijn bij veel van de eerste kennismakingsgesprekken met mijn huidige collega's. Het is mooi om te zien hoe iedereen zich sindsdien heeft ontwikkeld binnen het bedrijf.

Wat is je grootste ambitie, privé of zakelijk?

Zakelijk is mijn ambitie om het projectenteam verder uit te breiden naar een volwaardige projectorganisatie. Ons werk groeit en evolueert continu. Met de toename van grotere en complexere projecten, waaronder een indrukwekkend stadsverwarming project in samenwerking met SMG en onze zuidelijke vestigingen, werd de behoefte aan gestructureerd projectmanagement steeds duidelijker. Om hier professioneel op in te spelen, heb ik mijn HBO projectmanagement diploma behaald en zijn we nu bezig met het opzetten van een dedicated projectteam. Dit komt precies op het juiste moment, want we zien een stijgende lijn in VGB-aanvragen en uitdagende projecten die om specialistische aansturing vragen. Privé ben ik heel gelukkig. Ik heb een hele leuke vrouw, twee zoons en schoondochters én ik word in september weer opa van mijn tweede kleinkind. Wat wil je nog meer. 
 

Wil jij ook meewerken aan duurzaamheid, net als Ronny?

Bekijk hier onze openstaande vacatures!

 

Servicemonteur bij Veolia Nederland - werken aan duurzaamheid