De verplichte Nationale Circulaire Plastic Norm komt eraan!

Om je goed voor te bereiden delen we alvast de eerste stappen om straks aan de norm te kunnen voldoen.
Flessen en recyclaat

Nederland heeft zich ten doel gesteld om in 2050 volledig circulair te zijn. En dit betekent dat we vandaag al stappen moeten nemen om dat einddoel te kunnen halen. Ook de Nederlandse overheid ziet dat en daarom staat er voor de Nederlandse verwerkingsindustrie een belangrijke nieuwe regeling op stapel: de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN).

Productie recyclaat
Deze norm zal Nederlandse kunststofverwerkers verplichten om een minimumaandeel gerecycled of biobased kunststof te gebruiken in producten die zij maken voor de Nederlandse markt. Deze minimale norm zal betekenen dat in 2027 15% en in 2030 30% van het gebruikte kunststof moet bestaan uit gerecycled of biobased materiaal. En hoewel de NCPN nog in de beginfase van ontwikkeling staat, is de verwachte impact groot. 

Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden en, nog beter, om vandaag al aan de slag te gaan met gerecyclede kunststoffen. Om je goed voor te bereiden delen we alvast de eerste stappen om straks aan de norm te kunnen voldoen. Want de consument verwacht eigenlijk nu al dat we maximaal inzetten op het gebruik van gerecyclede materialen.

1. Wat is je huidig plastic gebruik

Om straks makkelijker om te schakelen en aan de NCPN te kunnen voldoen moet je natuurlijk weten wat je aan kunststof gebruikt. Welke soorten plastics gebruik je? Welke hoeveelheden gebruik je? En gebruik je nu al gerecycled materiaal? Het is goed mogelijk dat de norm straks onderscheid gaat maken tussen post-consumer en post-industrial recyclaat. Het is dus belangrijk om heel specifiek inzichtelijk te maken wat je huidige gebruik is.
 

2. Kijk naar je huidige productassortiment

Je kunt je afvragen of je niet nu al een deel van je virgin plastics kunt vervangen door gerecycled materiaal. Door vandaag al te starten kun je de hoeveelheden steeds verder opvoeren en hoef je straks niet in één keer je hele assortiment beet te pakken. Dat heeft vandaag al een effect op je carbon footprint en helpt om je duurzaamheidsdoelen te behalen.
En denk daarbij niet alleen aan het louter voldoen aan de norm. Het is niet ondenkbaar dat er bij de invoering van NCPN een handelssysteem in circulaire plastic eenheden (credits) ontstaat. Dat kennen we nu al in de vorm van emissierechten. Er kunnen dan financiële voordelen zijn om meer circulaire plastics in te zetten dan de norm minimaal voorschrijft.
 

3. Kijk naar mogelijke leveranciers

Dit is natuurlijk een beetje preken voor eigen parochie, maar ga vast in gesprek met partijen als Veolia om kennis te nemen van de mogelijkheden, soorten en beschikbare volumes, van recyclaat. Er kan veel meer dan je denkt! Zo kunnen wij al gerecyclede PP maken in 15 verschillende kleuren en op klantwens zelfs nog veel meer. Ook kunnen we de technische specificaties zo aanpassen dat het precies de eigenschappen heeft die jij nodig hebt. 
Maar net zo makkelijk leveren we ook volledig transparant gerecycled polycarbonaat. En met ons wereldwijde netwerk PlastiLoop kunnen we vast ook de kunststof vinden die jij nodig hebt. 
En wie te lang wacht, vist mogelijk achter het net! De komende tijd zullen meer producenten op zoek gaan naar gerecyclede kunststoffen. Wie nu afspraken met een leverancier heeft gemaakt, is straks ook verzekerd van de benodigde hoeveelheden gerecyclede kunststof. Wie te lang wacht, moet maar hopen dat er nog voldoende beschikbaarheid is. 
 

4. Bespreek de komende NCPN met klanten

Ben jezelf niet de eindgebruiker van het kunststof, maar lever je dit aan producenten, dan is het goed de komende veranderingen nu vast met hen te bespreken. Zij zullen straks immers een anders samengestelde kunststof willen gebruiken. Ook voor hen geldt dat ze dit natuurlijk eerst willen testen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat zij pas later over kunnen stappen, bijvoorbeeld voor voedselverpakkingen, als chemische recycling grootschalig beschikbaar is. 
En omgekeerd willen producenten misschien nu al over, omdat de consument dat van hen eist of omdat zij zelf hun duurzaamheidsdoelstellingen willen behalen. En wie weet hebben zij zelf een afvalstroom van kunststoffen, die zij zelf ook weer willen hergebruiken. Closing the loop!
 

5. Blijf de ontwikkelingen volgen

Dit is natuurlijk een open deur. De komende tijd komt er nog veel informatie over de exacte invulling van de norm op ons af. Natuurlijk gaan wij je zo goed mogelijk hiervan op de hoogte houden. Maar volg ook vooral het (vak)nieuws, zodat je tijdig kunt reageren en niet verrast wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan explosief stijgende prijzen of lage beschikbaarheid van volumes. Het moment om in actie te komen is nu.
Color palette recyclaat

Wil je meer weten over het gebruik van gerecyclede kunststof of het recyclen van je eigen afvalstroom? Wij staan natuurlijk voor je klaar om je met raad en daad bij te staan.

Veolia Polymers Vroomshoop

Productie recyclaat Veolia
CircPack sorting test

Mocht je willen onderzoeken hoe je jouw verpakkingen duurzaam en recyclebaar maakt? Ook die expertise heeft Veolia in huis. Onze experts van CIRCPACK helpen je bij het Design for Recycling van je verpakking voor heel Europa.

Logo CircPack