Nederlanders willen investeren in recycling

Plastic voor een Veolia gebouw met logo

Je kunt er niet meer omheen, steeds meer mensen voeren actie om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Of het nu een blokkade van de A12 is, een actievoerder die zich vastlijmt aan een schilderij of een milieubeweging die vragen stelt tijdens een aandeelhoudersvergadering. De vraag is hetzelfde; wanneer komen we echt in actie?

En natuurlijk moeten we in actie komen voor het te laat is. De barometer van de Ecologische Transitie, het wereldwijde onderzoek dat Elabe in opdracht van Veolia uitvoerde, laat zien dat 60% van de Nederlanders vindt dat wij zelf in actie moeten komen om de ecologische transformatie te laten slagen. Maar om tot resultaat te komen zullen we onze manier van leven moeten aanpassen om bij te dragen aan een betere wereld. 20% van de Nederlanders denkt dat we eerst onze manier van leven moeten veranderen en zuiniger moeten leven. Dat lijkt misschien weinig, maar nog eens 53% denkt dat we niet alleen onze manier van leven moeten veranderen, maar ook dat we technologische oplossingen moeten inzetten om de verandering van het klimaat te beperken. Dat betekent dat bijna driekwart van de Nederlanders in meer of mindere mate bereid is anders te gaan leven! 

Plastic afval op het strand

"63% van Nederlanders is bereid een beetje meer te betalen voor producten, zodat deze gerecycled kunnen worden."

Als je het niet meer kunt gebruiken, recycle het dan!

83% bereid gerecyclede producten

Nederland doet het op het gebied van recycling behoorlijk goed, toch kan het beter. Cijfers van het CBS tonen aan dat Nederland het op het gebied van recycling best goed doet. In 2020 werd ruim 59% van al ons afval hergebruikt. Focussen we dan op plastic en papier, dan liggen deze percentages op respectievelijk 57% voor plastic en 47% voor papier. 

Wereldwijd ligt dat een stuk slechter. Volgens het WWF wordt wereldwijd slechts 9% van het geproduceerde plastic gerecycled. Voor plastic flessen is dat aandeel trouwens beduidend beter. 50% wordt daarvan volgens het WWF gerecycled. En in Nederland ligt dat percentage met 75% nog een stuk hoger (cijfers voor invoering van statiegeld op kleine flesjes). Er is dus nog een wereld te winnen. 

De barometer laat zien dat een groot deel van de Nederlanders bekend is met het feit dat plastic heel goed te recyclen is. Maar liefst 87% vindt dat we ons afval beter moeten scheiden. Het beste nieuws is misschien nog wel dat 63% van Nederlanders bereid is een beetje meer te betalen voor producten, zodat deze gerecycled kunnen worden. Én 63% is ook bereid meer te betalen voor producten die gemaakt zijn van  gerecyclede materialen. Het laat maar weer zien dat we niet altijd een zuinig volkje zijn en het biedt dus ook kansen aan producenten om vol in te zetten op gerecyclede materialen. 

Drijvende fles in de zee

Investeer in onze planeet

Morgen, 22 april, is het Earth Day 2023. Dit jaar staat deze dag in het teken van "Investeer in onze planeet". Met dit thema wordt het belang benadrukt van het besteden van onze tijd, middelen en energie aan het oplossen van klimaatverandering en andere milieuproblemen. Investeren in onze planeet is noodzakelijk om de aarde te beschermen en de beste weg naar een welvarende toekomst. Als we samen investeren in onze planeet, steunen we gezonde, gelukkige en welvarende gemeenschappen wereldwijd. En Nederland is bereid om te investeren! In de barometer geeft een ruime meerderheid van de Nederlanders aan er zeker van te zijn dat  de kosten veroorzaakt door de verandering van het klimaat en vervuiling hoger zullen zijn dan de investeringen die nodig zijn voor de ecologische transformatie. En dat kan klein beginnen.

Door plastic en papier niet meer ‘zomaar’ weg te gooien, maar voor recycling aan te bieden, maken we al een grote stap voorwaarts. Geen Nederlands zwerfafval meer in onze natuurgebieden, rivieren en oceanen lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar het is juist een hele stap vooruit. Want alle kleine beetjes maken een groot geheel.

Earth Day 2023 invest in our planet

Geïnteresseerd in alle resultaten van de barometer van de ecologische transformatie?

Download nu de eerste editie van de Ecologische Transformatie Barometer. 
We wensen je veel leesplezier!