De eerste Barometer van de Ecologische Transformatie

Eerste Barometer Ecologische Transformatie

In het derde kwartaal van 2022 is de eerste editie van de Ecologische Transformatie Barometer uitgevoerd door het Franse onderzoeks- en adviesbureau Elabe. De Barometer omvat 25 landen(1) op 5 continenten en daarmee vertegenwoordigt het onderzoek meer dan de helft van de wereldbevolking.

 

IPCC-rapporten, investeringsplannen, klimaatstrategieën, de Green New Deal, de COP: het klimaatdebat is in volle gang, de samenleving is zich bewust van de aanhoudende klimaatcrisis en de realiteit van de klimaatverandering staat niet meer ter discussie.

90%

van de Nederlanders deelt de zekerheid dat een klimaat verandering nu plaatsvindt

DE ECOLOGISCHE TRANSFORMATIE BAROMETER

De landen voor deze barometer, waaronder Nederland, zijn gekozen vanwege hun demografisch omvang en hun relevantie. Dit zijn de landen die in de frontlinie staan van de gevolgen van de klimaatverandering, maar ook landen die pioniers zijn op het gebied van ecologisch beleid. Zo kunnen we Nederland afzetten tegenover de bevolking van Europa de wereld. 

De reikwijdte van deze Barometer maakt het mogelijk de mondiale en lokale acceptatie van bestaande ecologische oplossingen te beoordelen en de obstakels en hefbomen te ontdekken waarmee de uitvoering van deze oplossingen gepaard gaan. De barometer zal elke 18 maanden worden uitgevoerd. Een informatieve studie die ons zal helpen het debat vooruit te helpen en beter te begrijpen hoe we een ecologische transformatie tot stand kunnen brengen.

HIER ZIJN ENKELE VAN DE EERSTE BEVINDINGEN VAN DE BAROMETER

60%

van de Nederlanders vindt dat burgers zelf in actie moeten komen om de ecologische transformatie te laten slagen. Ook zien zij een grote rol voor bedrijven (68%) en lokale Overheden (63%). 

Wie moet actie ondernemen

67%

van de Nederlanders vindt het moeilijk voor te stellen hoe het dagelijks leven eruit zou zien als we de wereldwijde ecologische transformatie bereiken. 39% heeft wel een vaag idee, maar 28% kan het zich niet voorstellen.

Gebrek aan perspectief

46%

van de Nederlanders is ervan overtuigd dat we de toekomst nog steeds in onze handen hebben. De grote meerderheid gelooft in collectieve actie: 79% vindt dat we de technologieën moeten inzetten om de gevolgen van vervuiling en klimaatverandering te compenseren en te beperken. 53% vindt dat we ook onze manier van leven moeten aanpassen.

Het einde van een wereld, maar niet het einde van de wereld

Geïnteresseerd in alle resultaten van de barometer van de ecologische transformatie?

Download nu de eerste editie van de Ecologische Transformatie Barometer. 
We wensen je veel leesplezier!

 

(1) Europa: Frankrijk / Engeland / Spanje / Polen / Tsjechië / Nederland / België / Finland / Duitsland / Italië
Azië: China / Indonesië / India / Japan
Noord, Midden en Zuid Amerika: Verenigde Staten / Brazilië / Chili / Colombia / Mexico
Afrika: Marokko / Ivoor Kust / Nigeria
Midden Oosten: Verenigde Arabische Emiraten / Saudi Arabië
Oceanië: Australië