Maak kennis met... Liane Vos

Vrouwen zouden vaker voor een technisch beroep moeten kiezen!
Liane Vos - Veolia Assen

De uitdagingen waarvoor we staan zijn groot. De ecologische transformatie houdt in dat we ervoor zorgen dat de vooruitgang van de mens en de bescherming van het milieu hand in hand gaan. Om die uitdagingen aan te pakken is een divers team nodig. Bij Veolia geloven we dat het opbouwen en behouden van een divers personeelsbestand, dat veerkrachtig, innovatief en inclusief is, bijdraagt aan het succes van de onderneming én haar medewerkers.

Het valt ons op dat bijzonder weinig vrouwen kiezen voor een carrière in de techniek. En dat is jammer! Niet alleen is werken in de techniek ontzettend leuk, wij zien ook juist daar dat diversiteit en inclusiviteit bijdraagt aan onze successen. Daarom laten we je graag kennismaken met Liane Vos. Zij weet als geen ander hoe leuk het is om in de wereld van de techniek te werken.

Maak kennis met Liane Vos

Wie is Liane?

Ik ben Liane, een échte Assenaar! Getrouwd met Arjan en we hebben één dochter. We wonen aan de rand van Assen, waardoor we veel ruimte en natuur ervaren om ons heen. Heerlijk! Ik had zomaar ook boer kunnen zijn. Ik hou van dieren en het buitenleven. Daar word ik echt blij van!

Van nature ben ik ondernemend en avontuurlijk ingesteld en dat blijkt niet alleen uit mijn werk. Zo heb ik in een “panter” Twingo waarmee ik samen met mijn vriendin vorig jaar de Carbagerun door Oost-Europa heb gereden. Daarnaast ben ik ook bestuurslid voor onze buurtvereniging én betrokken bij De Zonnebloem. 

Op werkgebied ben ik een echte team player. Mijn team in Assen noem ik mijn ‘prinsjes en prinsesjes' en die gaan voor alles. Het is belangrijk dat zij vol goede moed en zin ‘s ochtends uit bed stappen. Sociale cohesie, zowel in mijn werk als daarbuiten, is voor mij heel belangrijk. Daarom voer ik ook altijd zelf het eerste gesprek met onze sollicitanten. We zijn heel hecht hier in Assen en daar moet je wel tussen passen.

Liane Vos - Veolia Assen

Wat is je functie bij Veolia?

Vestigingsmanager voor Veolia Gebouwenbeheer in Assen. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het reilen en zeilen hier. Ik voel me echt onderdeel van het team, maar soms moet je ook boven het team staan. Dan kan ik wel een beetje de bitch zijn, maar gelukkig is dat maar heel zelden het geval. Mijn profiel is vrij rood en daar moet je dan wel tegen kunnen. Direct, maar niet directief! Dus draai ik ook net zo makkelijk even  mee op de servicedesk of bezorg ik even wat onderdelen bij mijn collega’s. Je doet het tenslotte samen!

En dat samen zit er echt diep in. Ik ben erg maatschappelijk betrokken. Zo ben ik naast mijn werk als vestigingsmanager ook bestuurslid bij Stichting Samen Circulair Heerenveen, dat zich inzet voor een duurzame economie om in 2025 de meest circulaire regio van Europa te zijn. Veolia is één van de founding partners die zijn steentje hier aan bijdraagt.

Hoe ben je zo in de techniek beland?

Mijn ouders hadden al een installatiebedrijf, dus met dat ondernemende en techniek ben ik wel opgegroeid. Al had ik helemaal nog niet het idee om een technische studie te doen. Dat  ondernemende wel. Dus stapelde ik mijn opleiding van LEAO naar MEAO en daarna HEAO. Toen ik stage moest lopen, zou ik terechtkomen bij een klein familiaal notariskantoor. Dat leek me echt heel saai! Een vriendin van mij had een stageplek bij PTT Telecom (later KPN) toegewezen gekregen. Dat leek haar maar niks. Nou, toen zijn we gewoon naar de decaan gestapt. Ik wilde wel bij  PTT Telecom en zij bij de notaris. Dat kostte de nodige overredingskracht, maar het lukt wel! Zij heeft daarna nog jaren bij dat kantoor gewerkt en ik ben na mijn stage blijven hangen bij KPN in een salesfunctie. Na diverse functies te hebben gehad  keerde ik weer terug bij KPN en werd het onderdeel waar ik voor werkte overgenomen door SPIE. Zo zat ik dus opeens in de IT en Techniek. En eigenlijk voel ik me ook het meest thuis in de combinatie van sales, management en techniek. 

Veolia Gebouwenbeheer in Assen? Wat doen jullie en waar?

Eigenlijk is onze core-business het ontzorgen van onze klanten. En dat doen we dan specifiek op twee gebieden. 1) Service & Onderhoud aan de gebouwgebonden installaties van bedrijven, zorginstellingen, Overheid e.d. En 2) het helpen bij de verduurzaming van onze klanten. En dat laatste zit natuurlijk in het besparen van energie, maar dat kunnen net zo goed oplossingen zijn waar wel techniek aan vast zit, maar dat niet de hoofdzaak is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Servicemonteur Veolia Assen

Onze kracht, in het hele team, zit in het meedenken met de klant. Ons credo is; “we lossen het altijd op”! Dat doen we ook als het buiten onze scope van de samenwerking valt. Heb je een afvalprobleem, dan kunnen we vast een oplossing bieden. De samenwerking met onze CE tak zoeken we dan ook op.

Dat is ook direct het voordeel van onderdeel zijn van Veolia. We kunnen gebruikmaken van de kennis van enorm veel collega’s. Tegelijkertijd hebben we in Assen de charme van de dealer om de hoek weten te behouden. Het beste van beiden vind je hier 😉

Hoe is het om in zo’n bolwerk van mannen de leiding te hebben?

Ik zou niet anders willen! Dat zit ook in mijn karakter. “Het moet niet uitmaken wat je bent, het gaat om wie je bent!”. Inclusie is dus voor mij een vanzelfsprekendheid. En natuurlijk moet ik tegen een stootje kunnen, maar geldt dat niet voor iedere manager? Ik ben dus ook uit zogenaamde vrouwenclubs gestapt. Dat is voor mij wat te soft. Niet dat ik niet goed vind dat dit soort initiatieven er zijn, maar ik ben hiervoor niet de aangewezen persoon. Als manager heb je te dealen met de uitdagingen van je team, dat hangt niet aan je vrouw zijn. Ik heb dan ook geen ervaring met grensoverschrijdend gedrag. En dat gaat hier ook niet gebeuren, want die cultuur hebben we intern helemaal niet. Maar als er wrijving is in het team, dan kan ik daar echt boos om worden. Een grap en grol moet kunnen, maar er zijn echt grenzen. Zo werd een collega op Facebook onderuit gehaald. Dan zit je dus echt de volgende ochtend bij mij op kantoor. We respecteren elkaar en daar past pesten niet bij. Je moet direct een einde maken aan stoer gedrag en alles uitspreken. Dan krijg je het respect wat iedereen verdient.

En hoe ziet jouw team jou?

Ik hoop, nee ik weet het zeker, als één van hen. Soms moet je wel ook echt ‘de baas’ zijn en dat accepteren ze. Mijn medewerkers moeten het voor de vestiging verdienen, dus ik doe alles daar omheen om dat voor hen mogelijk te maken. Het moet uit hun handen komen, zij kunnen echt iets maken. Iets dat je kunt zien, kunt voelen en kunt aanraken. Zo knap! Het geeft mij veel energie om hun trots te zien als iets gemaakt is. Al is het jammer dat er niet een paar  technische vrouwen in mijn team werken. Dat zou echt gaaf zijn! 

Daarover gesproken; hoe komt het dat er zo weinig meiden kiezen voor een technisch beroep?

Dat begint eigenlijk al op de basisschool. We moeten veel meer onze bedrijven openstellen om kinderen te laten ontdekken welke beroepen er allemaal zijn. Dan komen zij al vroeg in aanraking met verschillende beroepen en ontdekken ze spelenderwijs hun talent. Daar ligt nog een rol voor het bedrijfsleven en de technische sector specifiek. Anderzijds moeten scholen dan ook talent stimuleren en minder in de hokjes denken waarin we al vroeg gestopt worden. En het begint ook thuis. Laten we onze kinderen wel genoeg zien wat papa en mama doen? Ook al werkt je aan de administratieve kant in ons bedrijf, als jij bij een bezoek of opendag ontdekt dat het werken met techniek super leuk is, kunnen we je daarbij helpen. Eerst door te ontdekken en later misschien met een stageplek. 

De belangrijkste les voor meiden die de techniek in willen?

Ga het gewoon doen! Laat je door niets en niemand tegenhouden. Zoals ik ook van stageplek wisselde, zo kan jij ook je droom waarmaken. Het is ook nooit te laat, wie weet wat er allemaal kan met omscholing!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrouwelijke servicemonteur Veolia