Praten we wel genoeg over de oplossingen voor klimaatverandering?

Bij Veolia zijn we iedere dag bezig met het verduurzamen van onze leefomgeving. Soms gaat dat met kleine stapjes, soms nemen we reuze stappen in één keer. Of je nu de installatie van een gebouw verbetert, werkt aan de levering van stadswarmte, plastic of papier recycled, we leveren allemaal iedere dag een bijdrage!

Als je dan ‘s avonds je tv aanzet, dan krijg je wel eens het idee dat de kampen rond verduurzaming verdeeld zijn in twee groepen. Aan de ene kant activisten die op allerlei manieren protesteren, rechtszaken voeren en vertellen wat er allemaal niet meer kan, en aan de andere kant ontkenners die ons vertellen dat er weinig aan de hand is, we er zelf geen invloed op hebben en de kosten van de oplossingen nog veel te hoog zijn.

Maar waar staat Nederland nu echt? Wat denken wij, wij de wereldbevolking, wij de inwoners van Europa en natuurlijk ook wij Nederlanders! Een goede reden dus voor Veolia om met het Franse onderzoeks- en adviesbureau Elabe onderzoek te doen. Centrale vraag in dit onderzoek:

"Zijn we klaar om de veranderingen die nodig zijn om de klimaatcrisis aan te pakken te accepteren?"

Om deze vraag te beantwoorden werd onderzoek gedaan in 25 landen, waaronder Nederland, verspreid over 5 continenten. Het onderzoek bracht verbluffende resultaten naar boven en we zijn voor het eerst in staat Nederland te vergelijken met Europa en de wereld.

De resultaten

Wereldwijd denken we vrijwel allemaal dat er een klimaatverandering gaande is. 89% gelooft dit en in Nederland ligt dit zelfs nog een procentje hoger. Maar als we dan kijken naar de oorsprong van die verandering, dan denkt 70% van Nederland dat wij zelf de oorzaak zijn. In de wereld en Europa ligt dit zelfs nog iets hoger op 75% en 76%. 

Genoeg reden dus om je zorgen te maken. En dat doen we ook! Maar liefst 24% van de Nederlanders maakt zich zo zorgen, dat zij bijvoorbeeld afzien van het krijgen van kinderen. Wereldwijd ligt dat percentage zelfs nog hoger op 30%. Je ziet dan ook terug dat de landen, waar men het meest geconfronteerd wordt met de effecten van de klimaatverandering, die angst nog hoger is. Met India als uitschieter, daar ervaart 58% van de bevolking klimaatangst!

Is het dan al te laat? Zeker niet! Iets minder dan 1 op de 2 Nederlanders is

ervan overtuigd dat de klimaat- en ecologische toekomst nog steeds in onze handen ligt.

Hoewel twijfel (46%) en berusting (8%) in Nederland, net als in veel Europese landen (Frankrijk, België, Finland en Tsjechië), overheersen, is men in Zuid-Europese landen, Azië (met uitzondering van Japan), Afrika, Amerika, het Midden-Oosten en Australië positiever gestemd. Daar is men er meestal van overtuigd dat we de klimaatverandering nog kunnen beperken en de vervuiling kunnen terugdringen. Ondanks het pessimisme zijn de meeste Nederlanders er wel van overtuigd dat actie ondernemen minder kost dan niets doen.

Wie moeten in actie komen

Opvallend is dat wij in Nederland de verantwoordelijkheid voor het ondernemen van actie veel meer bij bedrijven (68%) en lokale overheden (63%) leggen. Slechts 46% ziet dit als een taak van de Centrale Overheid. Maar gelukkig wijzen we niet alleen naar anderen. Net als in de EU vindt een grote meerderheid van de Nederlanders dat we ook zelf onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We zullen onze manier van leven moeten aanpassen om bij te dragen aan een betere wereld. En die “betere wereld” heeft volgens de Nederlanders ook veel positieve effecten.

Welke acties moeten we nemen

We zijn ervan overtuigd dat de kosten van niets doen uiteindelijk hoger zullen zijn, dan de investeringen die we moeten doen om het tij te keren. 6 op 10 Nederlanders is ook bereid 100% van de veranderingen die groene/duurzame oplossingen met zich meebrengen te accepteren. Wel met een paar mitsen en maren;

  • We willen de zekerheid dat de oplossingen nuttig en duurzaam zijn;
  • We willen de garantie dat er geen enkel gezondheidsrisico is of  dat het bijdraagt tot de bescherming of de verbetering van de onze gezondheid en de levenskwaliteit;
  • Het goed is voor Nederland en bijdraagt aan onze voedsel- of energiezekerheid;
  • De economische en culturele kosten dragelijk zijn. 
83% bereid gerecyclede producten

Het goede nieuws voor Veolia is, dat we veel heil zien in de recycling van materialen. Veel meer dan de rest van de wereld. Zo is 86% bereid het afval beter te sorteren en lokaal te recyclen. 83% is ook bereid dagelijkse producten gemaakt van gerecyclede materialen. Liefst twee derde wil daar ook best ietsje meer voor betalen!

Ook op het gebied van energie willen we stappen maken. Zo kent slechts 44% de mogelijkheid om energie te produceren uit de verbranding van niet-recycleerbaar afval en biomassa (landbouwafval, dierlijke karkassen, enz.), En als we steeds lokaler afval gaan verwerken, vindt 68% het ook geen probleem wanneer die verbranding in de buurt van zijn/haar woonplaats gebeurd. Er is nog wel veel te winnen als het gaat om kennis van "slimme" tools voor gebouwen om het energieverbruik te optimaliseren. Slechts 40% weet dat dit één van de oplossingen is. Met de mogelijkheden van waterzuivering zijn we in Nederland minder bekend, dan je zou verwachten. Zo weet maar een kleine 40% dat je organisch afval en slib uit de waterzuivering kunt gebruiken om organische meststoffen te produceren. Op voedselgebied kent slechts iets meer dan kwart van de Nederlanders de mogelijkheid om vis en vee te voeren met meel van vliegenlarven. Het goede nieuws is wel, dat bijna 70% het geen problemen vindt om vlees en vis van deze dieren te eten.

Al met al kunnen we concluderen dat het overgrote deel van Nederland zich echt beseft dat dit het moment is om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. En om terug te komen op de kop van dit artikel; Nederland is, samen met Finland, één van de 2 Europese landen met een meerderheid die vindt dat we wel genoeg over oplossingen praten.

 

Toch is er voor Veolia genoeg reden om er juist over te blijven praten. Want we hebben veel oplossingen al, alleen passen we deze nog veel te weinig toe!

Geïnteresseerd in alle resultaten van de barometer van de ecologische transformatie?

Download nu de eerste editie van de Ecologische Transformatie Barometer. 
We wensen je veel leesplezier!