3 tips om ook op kantoor eenvoudig energie te besparen

glazenwasser bij kantoor

Iedereen is er inmiddels mee geconfronteerd; de energieprijzen rijzen de pan uit en de verwachting is ook niet dat deze op korte termijn heel snel zullen zakken. In de media wordt er veel gesproken over compensatie voor consumenten en bedrijven. Ook voor deze laatste groep heeft het Kabinet inmiddels een regeling aangekondigd. Vanaf 1 november worden de kosten voor de energie-intensief mkb bedrijven gecompenseerd. Hiervoor moeten de energiekosten overeenkomen met minimaal 7% van de omzet en men ontvangt een vergoeding van maximaal 160.000 euro via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Op de website van de Overheid vind je er meer over.

Lang niet alle ondernemers komen dus voor compensatie in aanmerking. Maar wat kun je dan zelf doen om je energiekosten te drukken? We vroegen het aan onze

collega Ronald Remijn rea, districtmanager bij Veolia en verantwoordelijk voor het energiemonitoring centrum van Veolia, Hubgrade.

Natuurlijk kun je zelf al veel doen, begint Ronald. Ook zonder grote investeringen is er al winst te behalen. Maar daar moet je natuurlijk wel iets voor doen. We hebben al van verschillende klanten vragen hierover gekregen. Hij heeft wel drie eenvoudige tips om van start te gaan.

Tip 1; Kijk naar je verwarming en ventilatie

Het spreekt voor zich dat je kunt kijken naar de temperatuur die je aanhoudt op kantoor. Voor veel mensen is nu thuis de norm 19 graden en dat kun je natuurlijk ook op kantoor instellen. Een belangrijke vraag hierbij is; “wat accepteer je aan comfort?”. Je zult je mensen moeten informeren dat ze zich moeten kleden op deze, lagere, temperatuur. Wie zich daar niet van bewust is, kan nu zo maar het hele jaar in een t-shirt lopen en het dan koud krijgen.

Veelal is er winst te behalen in het verlagen van de weersafhankelijke regeling van de CV installatie. Hierdoor wordt voorkomen dat de cv ketel een onnodig hoge watertemperatuur maakt.

wat accepteer je aan comfort?

Ook indikking van je mensen maakt al veel uit. Natuurlijk moet rekening houden met een mogelijke opleving van COVID-19. Maar als je nu, ook wanneer er veel mensen thuiswerken, drie verdiepingen open hebt, zullen op alle verdiepingen mensen zijn. Door efficiënter gebruik te maken van de ruimte kun je, nog steeds op gepaste afstand, misschien wel één of twee verdiepingen tijdelijk sluiten. Die hoef je dan niet te verwarmen!

Ventilatie is ook zo’n aspect waar te winnen valt. Want waarom zou je buiten kantooruren steeds maar weer frisse koude lucht je gebouw in pompen?

Controle servomotoren van cv

Als je het kantoor ventileert tussen 6u ‘s ochtends en 19u ‘s avonds is de verversing ruim voldoende. Om nare luchtjes te voorkomen is het wel verstandig om de wc’s wel te blijven ventileren. Maar deze kan rustig naar een lager niveau buiten kantoortijd.

Voor aanpassingen aan de verwarming en ventilatie is het wel de vraag of je dit zelf kunt regelen of dat je gebouwbeheerder dat voor je moet aanpassen. Hij of zij zal je graag adviseren wat voor jou de beste opties zijn.

Tip 2; schakel energieslurpers uit

Het klinkt zo logisch voor thuis, maar op kantoor hebben we vaak, onbewust, ook veel energieslurpers die makkelijk uit kunnen. Hoe simpel is het om  beeldschermen, printers en andere elektronica echt uit te zetten. Zelfs in stand-by modus verbruiken die nog steeds stroom. En als ze niet uit kunnen, dan kun je het eenvoudig schakelbaar maken met een tijdklok. “Wist je dat de koffieautomaat ook buiten kantooruren best een grootverbruiker is?” vraagt Ronald. De boiler van het apparaat houdt continu een behoorlijke hoeveelheid water warm en dat kost best veel energie, zeker als je er meerdere hebt. Ook die kan rustig op een schakelklok. Ons water bederft niet zo snel, dat je ziek wordt als de koffieautomaat even heeft uitgestaan. Ook kun je snoep- & frisdrankautomaten (koeling) uitschakelen buiten kantoortijden.

Ook op de verlichting is veel te winnen. Sowieso moet je je lampen vervangen door LED-verlichting, als deze kapot zijn. Maar ook een bewegingssensor zorgt dat de verlichting uitgaat als er niemand is. Mocht je die niet hebben, dan moet je iedereen ervan doordringen om de verlichting (denk aan vergaderruimtes, magazijnen etc.) uit te doen als je de ruimte verlaat. En natuurlijk kun je rekening houden met zonlicht. In plaats van de zonneschermen gelijk te laten zakken, is die natuurlijke verlichting en verwarming niet te onderschatten. Dat scheelt veel energie en is nog beter voor je humeur ook.

Frisdrankautomaat en koffiemachine

Tip 3; meten = weten

Bewustwording begint natuurlijk met meten. Het energielabel (verplicht sinds 2018 en per 1 januari 2023 is een C-label voor grofweg elk kantoor > 100 m2 verplicht!) zegt iets over het gebouwgebonden energieverbruik, niet over het gebruikersgebonden energiegebruik. Dat laatste is namelijk helemaal afhankelijk van hoe je je gebouw gebruikt. Door te meten kun je inzichtelijk maken welk verbruik je hebt en dat maakt je ook bewust van de kosten. Thuis gebruiken veel mensen een app om het gebruik in te zien.

man aan het werk met Hubgrade van Veolia

Het is dus helemaal niet zo gek om je collega’s op een centraal scherm een dashboard te laten zien wat de actuele binnen- en buitentemperatuur is, luchtkwaliteit én energiegebruik. Dat maakt mensen meer bewust. Je kunt dan ook een gemiddeldes of limieten aangeven en zien op welke momenten je afwijkend scoort. Door te optimaliseren en continu inzichtelijk te houden wat het gebruik is, kun je veel winnen.

Onze ervaring leert dat er gemiddeld eenvoudig zo’n 5% te besparen valt, zonder dat er een investering nodig is

Natuurlijk zijn er veel feiten en cijfers te vinden over het energiegebruik in kantoren en bedrijfspanden. O.a. bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn energiecijfers voor gebouwen te vinden. Onze ervaring leert dat er vrij eenvoudig gemiddeld al zo’n 5% te besparen valt, zonder dat er een investering nodig is. In deze tijd is dat snel verdiend!

Tot slot heeft Roland misschien nog wel de gouden tip; “Één klacht kan de hele boel ontregelen!”.
Natuurlijk moet je elke klacht over het comfort serieus nemen, maar schiet niet te snel in de oplossing. Want die oplossing kan grote consequenties voor je energiegebruik hebben. En misschien is er wel een andere oplossing te vinden voor die ene medewerker, die minder kost en makkelijker in te voeren is. Al eens gedacht aan een Stoov kussen voor iemand die het koud heeft? Die zijn een stuk goedkoper dan je hele kantoor een halve graad of meer warmer stoken.

Over Hubgrade

De Veolia Hubgrade is het wereldwijde smart energiemonitoring centrum van Veolia. Inmiddels zijn er 60 Hubgrades actief in meer dan 20 landen en leveren deze centra dagelijks een grote bijdrage aan het besparen van energie en het terugdringen van de CO2 uitstoot door het analyseren van data uit gebouwen en industriële plants van zowel Veolia zelf als van klanten van Veolia.

Meer weten? Lees alles over de Veolia Hubgrade