Veolia opent de eerste Europese fabriek die volledig is gericht op het recyclen van zonnepanelen

In Rousset in Bouches-du-Rhône, openen Veolia, PV CYCLE en het Syndicat des Énergies Renouvelables vandaag de eerste productielijn in Frankrijk en in Europa die is gericht op het recyclen van zonnepanelen aan het einde van hun levensduur. De fabriek zal dit jaar 1.800 ton materiaal gaan verwerken - een hoeveelheid die geleidelijk zal aan zal toenemen tot 4.000 ton.

Een terugwinningspercentage van 95%: wanneer afval weer grondstof wordt

Deze locatie, helemaal ingericht op de verwerking van zonnepanelen van het “kristallijn silicium”-type aan het einde van hun levensduur, scheidt en isoleert alle materialen, van het speciale fotovoltaïsche paneelglas tot aan het aluminium frame, de aansluitdoos en de verbindingskabels. Eenmaal herwonnen, worden de materialen naar verschillende industriële sectoren geleid: het glas, voor twee derde teruggewonnen als schoon glasafval wordt gebruikt in de glasindustrie, het frame in een aluminiumraffinaderij, het plastic als gerecyclede brandstof in cementfabrieken en het silicium in de kostbare-metalensectoren. En wat de kabels en aansluitingen betreft, die worden geplet en in de vorm van koperschroot verkocht.
 

"Rousset is de eerste locatie voor een nieuwe tak van industrie in Frankrijk die zich specifiek toelegt op het recyclen van zonnepanelen. Het is een schoolvoorbeeld van de uitmuntende prestaties van Frankrijk op het gebied van innovatie en afvalverwerking. Deskundigheid die in de toekomst op andere plaatsen weer opnieuw kan worden ingezet", aldus Bernard Harambillet, CEO Waste Solutions voor Veolia in Frankrijk.

Tegen 2050 zal het aanbod van afgedankte zonnepanelen wereldwijd enkele tientallen miljoenen tonnen bereiken (met name in China, de VS, Japan, India en Duitsland). In Frankrijk werd 53.000 ton op de markt gebracht in 2016 en 84.000 ton in 2017. 
 

Meer lezen:
> Wij zetten afval om in nieuwe grondstoffen
> Wereld milieudag 2018