Van afval naar grondstof; Veolia behaalt einde-afvalstatus

Grondstof of afval - Veolia Polymers

Binnen Veolia werken we in de circulaire economie continu aan het sluiten van de cirkel om ervoor te zorgen dat we geen afval meer hebben. We zien dit afval als waardevolle grondstof. We zijn dan ook bijzonder trots dat we met onze recycling-locatie in Vroomshoop nu de einde-afvalstatus hebben gekregen.

In Vroomshoop wordt huishoudelijk afval gemalen en gewassen tot kleine stukjes plastic. Denk hierbij aan boterkuipjes, saladebakjes, flacons en vele andere kunststof verpakkingen.

Plastic afval voor recycling

Vervolgens wordt dit verwerkt tot een granulaat, dat door productiebedrijven weer verwerkt wordt tot nieuwe kunststofproducten. Door de geavanceerde kleursortering kunnen we het granulaat ook in een grote verscheidenheid aan kleuren leveren. Dit én de consistente en hoogwaardige kwaliteit van het granulaat maakt het voor de productiebedrijven in de maak-industrie interessant om met recyclaat aan de slag te gaan.

Erkenning

Met de erkenning door de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet Veolia in Vroomshoop een belangrijke stap in ‘closing the loop’. De inspectie erkent dat in het recyclingproces en de productie van plastic granulaat (rPP) kunststofafval een behandeling ondergaat, zodat afval geen afval meer is maar een grondstof voor nieuwe producten. Afval is dus grondstof.

"Het verkrijgen van de formele R3 status voor Veolia in Vroomshoop is een uitdagend en tijdrovend proces geweest. Het was voor ons wel een belangrijke stap om te zetten. Dit is de laatste drempel om afval nu echt als grondstof te zien en de circulaire economie sluitend te krijgen."
Erwin Louwes
Operationeel Directeur Veolia Polymers & AKR

Nederland circulair in 2050

De Nederlandse Overheid heeft de weg ingezet om met Nederland in 2050 volledig circulair te zijn. Van de 4 stappen die worden beschreven draagt Veolia in Vroomshoop aan 2 van de 4 stappen bij. 

  1. Hoogwaardige verwerking;
    Met de recycling van PP zorgen we ervoor dat (huishoudelijk)afval niet wordt gestort of verbrand
  2. Grondstoffen vervangen;
    Door de toepassing van hoogwaardige rPP uit recycling hoeft er minder aardolie gebruikt te worden voor de vervaardiging van virgin plastics

Meer over ‘Nederland Circulair 2025’ lees je op de website van de Rijksoverheid. 

De toekomst voor een circulair Nederland is voor ons al in 1969 gestart in Vroomshoop. Deze erkenning van de Einde-afvalfase neemt de laatste formele drempel weg om afval nu echt als grondstof te zien.