Overstromingen in de Aude: Veolia mobiliseert zich tijdens deze noodsituatie, samen met brandweerlieden en de burgerbescherming

Op 15 oktober veroorzaakte stortregens de grootste stijging van het peil van de Aude sinds meer dan een eeuw. President Emmanuel Macron, minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner en de verantwoordelijke minister voor lokale overheden, Sébastien Lecornu, brachten op maandag 22 oktober een bezoek aan het gebied. Samen met lokale functionarissen bedankten zij de brandweerlieden, de burgerbescherming en alle belanghebbenden - waaronder Veolia - die zich in de nasleep van de ramp hadden gemobiliseerd.


Veolia voorziet 40% van de bevolking in het departement Aude van water (227.000 inwoners). Daarom werden in de eerste uren na de overstroming een honderdtal operators van de groep gemobiliseerd. Zij werkten onvermoeibaar samen met de lokale autoriteiten en het regionale gezondheidsagentschap Occitanie om een continue en drinkbare watervoorziening in stand te houden.

In het zwaarst getroffen gebied rond Carcassonne konden de teams van Veolia in slechts enkele uren tijd de gedeeltelijk ondergelopen drinkwaterinstallatie van Barthes weer op gang krijgen. De installatie, gelegen in Cuxac-Cabardès, verwerkt 10.000 m3 water per dag voor 50.000 inwoners. De installatie levert aan gemeenten die vallen onder het Syndicat Sud Oriental des Eaux de la Montagne Noire, waarvan de netwerken beschadigd raakten door de stortregens.
 
In het gymnasium in de stad Trèbes schudde Pierre Lompech, directeur van de Aude Territory van Veolia, en zijn twee collega's Jean-Paul Tabarly en Gérard Gurizan, de hand van de president die hen persoonlijk bedankte voor hun inzet:
"Een ontroerend moment, dat gedeeld wordt met de burgerbescherming, de brandweerlieden en alle gekozen functionarissen van het departement"," aldus Pierre Lompech.
 

"Door onze lokale teams te bedanken, heeft Emmanuel Macron ons eraan herinnerd hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat water voor iedereen toegankelijk is," voegde Romain Ascione, regionaal directeur voor de zuidelijke regio van Veolia's waterbedrijfsactiviteiten in Frankrijk, eraan toe.

 

Belangrijke getallen

In de Aude regio beheert  Veolia  19 drinkwaterinstallaties, 63  afvalwaterzuiveringsinstallaties, een drinkwaternetwerk van 2300 km en een rioleringsnetwerk van 1270 km.