7 groene voornemens voor 2023

2023 is net gestart en we wensen jou natuurlijk een fantastisch, gelukkig en vooral gezond nieuwjaar!

In dat nieuwe jaar begint Nederland, gevoelsmatig, met een schone lei en is daarom het ideale moment voor goede voornemens. Start je dit jaar met het voornemen om meer te bewegen? Gezonder te eten? Misschien ben je wel direct met #DryJanuary gestart. Maar wat zijn  je ‘groene’ voornemens? Wij helpen je graag vast op weg met 7 groene voornemens, waarmee we allemaal bijdragen aan een duurzamere leefomgeving.

1. Verduurzaam je woning (of kantoor)

Dit klinkt als een grote stap, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ook met kleine, eenvoudige stapjes kun je al makkelijk energie besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. 
a. Slimme stekkers; deze handige apparaatjes maken niet alleen je leven een stuk eenvoudiger, je zorgt er ook voor dat apparaten en lampen alleen aan staan wanneer je ze echt gebruikt. Met een app kun je ze eenvoudig op afstand aan/uit zetten of er een tijdschema voor maken. 
b. Led lampen; mocht je nog oude gloei-, halogeen of spaarlampen gebruiken, dan zijn deze waarschijnlijk binnenkort wel aan vervanging toe. Een goed moment om over te stappen op LED-licht. Deze lampen gebruiken een stuk minder energie. Zo is een led-lamp 85% zuiniger dan halogeen.
c. Plaats tochtstrips en radiatorfolie; ongemerkt lekt een hoop warmte weg uit je huis of je kantoor. Door radiatorfolie tussen de muur en de verwarming te plaatsen, voorkom je dat je de buitenmuur verwarmt in plaats van de ruimte. Ook tochtstrips voorkomen dat de warmte weglekt naar buiten. 
Er zijn natuurlijk nog veel meer kleine dingen die je aan je thuis of kantoor kunt doen om energie te besparen, zonder dat je er een grote investering voor hoeft te doen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Milieu Centraal voor meer handige tips.

2. Lever (oude) elektrische apparaten in 

Heb je oude apparaten in een kast liggen en gebruik je die niet meer? Lever ze dan in! Dit klinkt misschien raar, maar het is echt een duurzame daad want er zitten grondstoffen in deze elektronica die prima hergebruikt kunnen worden. Het zorgt ervoor dat deze niet gewonnen hoeven worden in bijvoorbeeld mijnen. Dus gooi ze in een kleine apparaten-bak bij de supermarkt of breng ze naar het grofvuil.
Als de apparaten nog werken, kun je ze natuurlijk ook een tweede leven geven! Een wat oudere computer of mobieltje is voor jou misschien niet meer snel genoeg, anderen vinden dat wellicht nog prima. Door ze te verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats maak je een grote milieu-impact. Er hoeft immers geen nieuw product gemaakt te worden en dat scheelt in de winning, productie en transport.

3. Scheid je afval

Het klinkt natuurlijk als een open deur en zeker van ons. Maar door je afval te scheiden maak je een grote impact op het milieu. Door bijvoorbeeld je papier, plastics en organisch afval te scheiden kunnen deze makkelijk hergebruikt worden om er weer nieuwe producten van te maken of er energie uit te winnen bij organische materialen.

4. Koop vaker lokaal

In de afgelopen corona-jaren hebben we allemaal gezien welke impact dit gehad heeft op de ondernemers bij ons om de hoek. Maar wist je dat door door je producten lokaal te kopen je ook een belangrijk bijdrage levert aan het milieu? Door te kiezen voor producten die zo dicht mogelijk bij je woonplaats worden geproduceerd, steun je niet alleen de lokale ondernemers, je bent ook verzekerd van lekkere verse producten waar minder transport voor nodig is.

5. Gebruik gerecyclede producten

Als je er echt op let, blijken veel producten te zijn gemaakt van gerecycled plastic of andere gerecyclede materialen. En dit is natuurlijk goed voor het milieu! Want alle grondstoffen die we niet hoeven te winnen uit bijvoorbeeld aardolie, zorgen voor een grote reductie van onze CO2-uitstoot. Zo worden onze eigen gerecyclede plastics bijvoorbeeld gebruikt om de verfemmers voor Koninklijke van Wijhe te produceren. Ook in de Philips Performer Ultimate stofzuiger is veel van ons gerecycled plastic verwerkt. 
Soms vraagt de aanschaf van een product met gerecyclede materialen een kleine extra investering, maar veelal heb je niet eens door dat er veel hergebruikt materiaal in is verwerkt.

6. Ga straatjutten

Dit is misschien de makkelijkste manier om impact op het milieu te maken. Tijdens het wandelen, joggen of gewoon als je de hond uitlaat, zien we vaak klein zwerfafval op straat liggen. Als je er echt op let, ligt er best veel plastic, blikjes en allerhande ander afval gewoon op straat. Veelal is dit materiaal niet, of heel langzaam, door de natuur af te breken. Als we allemaal dit zwerfafval oprapen in een afvalbak deponeren, dragen we niet alleen bij aan een fijnere en schonere leefomgeving, ook het dieren- en plantenrijk vaart er wel bij.

7. Meer groen in je omgeving!

Tot slot, als we het toch over fijnere leefomgeving hebben, dan draagt een omgeving met meer groen daar ook aan bij. Niet alleen is dat goed voor de gezondheid maar natuurlijk ook voor het klimaat. Heb je geen grote tuin? Denk dan eens aan een groen dak, geveltuin of buurttuin. Of  je wipt eens een tegel. Zo was er in 2022 het NK tegelwippen, waarbij 2,8 miljoen tegels werden vervangen door groen. En dat groen helpt goed bij het afvoeren van water en zorgt in de zomer ook weer voor verkoeling. Win-win dus!

Voor welke duurzame goede voornemens ga jij in 2023? Cherry Pick je favoriet(en) uit de voorbeelden en doe je ding. Maar welke je ook kiest, vergeet niet je collega’s en relaties het hele jaar door te blijven inspireren en motiveren om die groene gewoontes vol te houden!

#WeAreResources