100% Gerecyclede verfemmers voor Wijzonol

Wijzonol verpakt sinds mei van dit jaar haar muurverven in emmers van 100 procent Post Consumer Recyclaat (PCR). Al enige tijd werden de emmers van restmateriaal van de plasticindustrie gemaakt.

Wijzonol verpakt sinds mei van dit jaar haar muurverven in emmers van 100 procent Post Consumer Recyclaat (PCR). Al enige tijd werden de emmers van restmateriaal van de plasticindustrie gemaakt.

De PCR-verfemmer is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Koninklijke Van Wijhe Verf, Dijkstra Plastics en Veolia. ‘Het is zonde om “virgin material” te gebruiken voor verfemmers,’ zegt Gerrit Klein Nagelvoort van Veolia Polymers. ‘Met dit initiatief laten we zien dat je die emmers prima van Post Consumer Recyclaat kan maken. En het ziet er mooi uit.’

De verfemmers werden hiervoor gemaakt van Post Industrial Recyclaat, oftewel ongebruikt plastic dat overbleef uit andere productieprocessen. Het is tot nu toe niet mogelijk gebleken dit materiaal wit te kleuren, reden waarom de verfemmers van Wijzonol al een paar jaar donkergrijs zijn.

‘We maken al meer dan veertig jaar emmers van kunststof,’ vertelt Notten. ‘Dat was een paar jaar geleden nog een neutraal product met goede functies, dat ons comfort bracht en ons levensniveau verhoogde. Maar met name door de Plastic Soup zijn we ons gaan realiseren, dat het materiaal niet zomaar verdwijnt en dat we dus niet kunnen doorgaan met deze lineaire manier van produceren. Circulaire productie is dé manier om uitputting van de aarde te voorkomen.’

Bron: https://www.schildersvak.nl/nieuws/afscheid-van-witte-emmer-wegens-recycling/

Met emmers van PCR gaan we een stap verder. Dit is van kunststof die door de consument is gebruikt en gerecycled. Veolia verwerkt dit tot granulaat korrels waar Dijkstra Plastics vervolgens PCR-emmers van maakt voor Van Wijhe Verf. De nieuwe PCR-emmer is in mei in productie genomen.

Menno Beek
Van Wijhe Verf

Toch hebben veel verfproducenten koudwatervrees volgens Klein Nagelvoort. ‘We krijgen zoveel verschillende kleuren kunststof binnen, dat we daar bijvoorbeeld nooit meer een hagelwitte emmer van kunnen maken en dat is nog steeds de standaard in de verfindustrie. ‘Dan moet je stevig in je schoenen staan om het anders te doen,’ zegt Beek hierover. ‘Maar de voordelen voor het milieu zijn overduidelijk.’

Het is zonde om “virgin material” te gebruiken voor verfemmers. Met dit initiatief laten we zien dat je die emmers prima van Post Consumer Recyclaat kan maken. En het ziet er mooi uit.
Gerrit Klein Nagelvoort
Veolia

Meer oplossingen op het gebied van plastics recycling

Oplossing
Door te kijken naar voedsel- en productverpakkingen kunnen we de impact van onze wekelijkse boodschappen op de klimaatverandering en milieuvervuiling verminderen.
LC Packaging en Veolia Nederland starten samenwerking om afval afkomstig van flexibele verpakkingen wereldwijd te beperken
"Where others see used plastic, I see an opportunity to invent, develop and create new products." #WeAreResourcers

We zien de wereld zoals deze zou moeten zijn, en niet alleen zoals deze nu is.