Een nieuw seizoen start voor het Sunflare Solarteam

Vorig jaar werd het Sunflare Solarteam wereldkampioen. Het team heeft de winter benut om de boot verder te ontwikkelen. Benieuwd naar de verbeteringen? Lees het hier.
Het Sunflare Solarteam

Vorig jaar werd ‘ons’ Sunflare Solarteam wereldkampioen in een zeer bewogen jaar. Veolia Nederland is al sinds 2017 de trotse hoofdsponsor van dit bijzondere raceteam. Het seizoen 2023 verliep niet zonder slag of stoot. Dat betekende ook dat het team voor de afgelopen winter grootse plannen had om veel nieuwe ontwikkelingen te doen om dit seizoen met een supersnelle, betrouwbare boot aan de start te komen. We spraken met Teamleider Ruurd van Buiten om te horen hoe zij het komende seizoen gaan aanvliegen.

Hebben jullie een goede winterperiode gehad?

We hebben zeker een goede winterperiode gehad. We hebben veel verbeteringen aan kunnen brengen aan onze boot van vorig seizoen. Zoals dat bij ons altijd gaat, waren we ook wel iets te optimistisch in onze planning. Dat betekent onder andere dat we het nieuwe seizoen niet met een nieuwe boot zullen starten. De eerste testen met de verbeterde boot van vorig seizoen zijn heel goed verlopen, dus we gaan ook deze zomer zeker weer knallen!

Vorig jaar is  het team uitgebreid met software engineer Erik Rademaker. Zijn er voor het komende seizoen nog wisselingen in het team?

Klopt, Erik heeft de afgelopen winter veel kunnen doen met de data die we van onze boot krijgen en hoe we dat kunnen omzetten naar onze strategie in de races. Helaas heeft Marro Mijnans afscheid genomen van het team. Hij wordt vader en heeft daarnaast een drukke baan. Hij kan het Sunflare Solarteam niet meer combineren met zijn gezin en werk. Ook Teije Jansma en Marchien Visser hebben helaas het team verlaten. Ook zij hebben samen gezinsuitbreiding gekregen en kunnen de combinatie met het team niet meer maken. We vinden dit natuurlijk ontzettend jammer, al past het natuurlijk ook bij het werken met een jong team.

Het team van de Sunflare zonneboot

Voor deze winter hadden jullie drie speerpunten. Is het gelukt om die allemaal te realiseren?


We hadden een hele ambitieuze planning voor deze winter en wilden natuurlijk dit seizoen direct starten met een nieuwe boot. Helaas gaat dat niet lukken. We hebben een aantal keuzes gemaakt, waarmee we met de nieuwe boot een extra stap vooruit kunnen maken. Dat leidt er alleen wel toe dat de ontwikkeling ervan wat meer tijd gaat kosten. Het goede nieuws is wel dat de mal klaar is en we ook alle materialen al binnen hebben. Kwaliteit en innovatie zijn voor ons dit jaar belangrijker dan kosten wat het kost met de nieuwe boot te varen.
 

Veolia sponsort het sunflare solarteam - het team

Na de problemen vorig jaar met de accu was dit wel een punt dat we nu wilden oplossen. De printplaten hadden we al wel binnen. Alleen de accucellen die we graag willen gebruiken bleken moeilijk leverbaar. Met die specifieke accucellen wordt de accu een stuk efficiënter. Afgelopen seizoen konden we varen op een maximale capaciteit van 90% en dat wordt straks, door een modulair systeem, een stuk hoger. We zijn al druk bezig met de ontwikkeling van de software voor de nieuwe accu's. 
Met het NK in Akkrum voor de deur vonden we het geen goed plan om nu nog de accu te wisselen. We focussen ons nu op het 100% klaar maken van de boot voor de komende races. We hebben wel een paar aanpassingen aan het systeem gedaan, waardoor we ons geen zorgen maken over de betrouwbaarheid. Maar we gaan zeker nog dit seizoen met de nieuwe accu varen.

Tot slot heeft Erik hard gewerkt om alle systemen en data bij elkaar te brengen. Dankzij een andere sponsor, Envitron, hebben we alle data nu in hun databases staan. En met de rekenkracht die hun servers hebben, kunnen we supersnelle berekeningen doen en hebben we meer controle over onze data. Dit zullen we ook hard nodig hebben. Hoe dichter onze concurrentie ons op de hielen zit, hoe belangrijker je strategie wordt. 
Net zoals Tesla bijvoorbeeld haar patenten heeft vrijgegeven, geloven jullie erin dat je de voorsprong die je hebt altijd moet kunnen vasthouden. Zo willen jullie de mal voor de romp ook, tegen gedeelde kosten, met andere teams delen. Zijn er andere teams die jullie romp straks gaan gebruiken?
Ja zeker! Inmiddels heeft één team zich aangesloten. Zij gaan bouwen als wij onze romp klaar hebben. Zo kunnen we onze kennis delen en hen tips geven om rekening mee te houden. We zijn ook heel benieuwd wat zij weer met die romp gaan doen. Van die feedback kunnen wij ook weer leren.

Varende sunflare solarboat gesponsord door Veolia

Net zoals Tesla bijvoorbeeld haar patenten heeft vrijgegeven, geloven jullie erin dat je de voorsprong die je hebt altijd moet kunnen vasthouden. Zo willen jullie de mal voor de romp ook, tegen gedeelde kosten, met andere teams delen. Zijn er andere teams die jullie romp straks gaan gebruiken?

Ja zeker! Inmiddels heeft één team zich aangesloten. Zij gaan bouwen als wij onze romp klaar hebben. Zo kunnen we onze kennis delen en hen tips geven om rekening mee te houden. We zijn ook heel benieuwd wat zij weer met die romp gaan doen. Van die feedback kunnen wij ook weer leren.
 

Het was qua weer nou niet echt een lekker voorjaar. Heeft dit jullie ontwikkelingen, en dan met name de testvaarten, nog verstoord?

Haha… we zijn watersporters hè! Dus ook niet bang voor een beetje water. We hebben gewoon in de regen gevaren. Winterjas aan, muts op en onder een paraplu met de laptop hebben we de boot keurig in de gaten kunnen houden. En die eerste testvaarten gingen echt super goed! Het complete pakket, dat we gebouwd hebben, is robuust en snel. We hebben ook nog een paar goede aanpassingen kunnen doen, waardoor we ook boven de 50km/h superstabiel kunnen varen.

Wanneer is het seizoen 2024 voor jullie geslaagd?

De doelstellingen waar we het team mee zijn gestart staan nog steeds als een paal boven water. We willen mooie wedstrijden varen, we willen nieuwe dingen leren in techniek en tactiek, we willen onze kennis delen met anderen en boven alles willen we als team ontzettend veel plezier hebben! Maar vergis je niet, we gaan natuurlijk ook weer voor de podiumplaatsen. Want winnen vergroot het plezier toch wel.
 

Programma 2024 


Wil je zelf de spannende solar boat races bijwonen en ons Sunflare Solarteam aanmoedigen? Dat kan! Het Sunflare Solarteam zal in de volgende races van start gaan:


NK Zonnebootrace, Akkrum 10-11 mei
Young Solar Challenge, Terneuzen 6-8 juni
Monaco Energy Boat Challenge (WK), Monaco 6-8 juli
CoreComm Balaton Solar Boat Challenge, Hongarije 22-25 augustus

Bekijk hier hoe de zonneboot wordt gebouwd.