Gekoeld kunstgrasveld een succes

Veolia levert recyclables aan Project Citysports. In september 2019 ging het project van start. Nu is er progressie gemaakt; de proef lijkt succesvol!

In de strijd tegen extreme hitte, droogte en regenval in Amsterdam is een eerste succes geboekt. In Amsterdam wordt onderzocht hoe kunstgrasvelden kunnen worden gekoeld door regenwater op te slaan onder het veld. Op hete dagen kan de temperatuur op gewone kunstgrasvelden oplopen tot 60 graden. Dit is niet alleen vervelend voor de sporters, ook zorgt dit voor extra opwarming van de stad.

Gemeente Amsterdam heeft een gewoon kunstgrasveld, een gekoeld kunstgrasveld en een gewoon grasveld in een onderzoek met elkaar vergeleken. De eerste meetresultaten zijn veelbelovend: het gekoelde kunstgrasveld bleef op 25 juni met een temperatuur van 35,9 graden meer dan 26 graden koeler dan het gewone kunstgrasveld.

Het gekoelde kunstgras werd slechts 1 graad warmer dan normaal gras. Onder het gras worden holle kratjes geplaatst op waterdichte folie. Deze kratjes zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Het regenwater dat door het kunstgras heen sijpelt kan hier worden opgevangen. Het opgeslagen regenwater gaat via speciale cilinders naar het ‘shockpad’, daar verdampt het water, wat een verkoelend effect heeft.

Het gekoelde kunstgras werd slechts 1 graad warmer dan normaal gras. Eerder in het voorjaar heeft het gekoelde kunstgras regenwater opgeslagen dat weer ingezet kan worden voor verdamping en koeling. Het gekoelde kunstgras verdampt vergeleken met gewoon kunstgras veel meer water (3.8 mm versus 0.5 mm). Maar wel minder dan gewoon gras (7.2 mm).

Dit unieke onderzoek duurt twee jaar en de definitieve resultaten zullen eind volgend jaar bekend worden. Dan zal ook blijken of deze gekoelde kunstgrasvelden op grote schaal kunnen worden aangelegd.

 

Gerelateerde artikelen

Circulaire economie
Op 25 september 2019 was de aftrap van Project CitySports. Tijdens het evenement is het koelste sportveld voor sporters én de stad Amsterdam geïntroduceerd.