De Barometer Ecologische Transformatie 2024

In 2022 is Veolia, in samenwerking met internationaal advies- en onderzoeksbureau Elabe, gestart met de Barometer van ecologische transformatie. Het onderzoek vindt elke 18 maanden plaats. Ontdek hier de tweede editie van de Barometer van de ecologische transformatie
De resultaten van het onderzoek naar de ecologische transformatie
Resultaten barometer ecologische transformatie, Nederland

90% van de Nederlanders is ervan overtuigd dat klimaatverandering plaatsvindt

Geconfronteerd met de gevolgen van de klimaat- en ecologische verandering is het publieke debat een nieuwe fase ingegaan. Bewust van de milieurisico's voor hun gezondheid en levenskwaliteit, eisen verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld actie. Bestaande oplossingen worden algemeen geaccepteerd, maar strategieën om ze te implementeren hebben moeite om voet aan de grond te krijgen.

Ontdek hier de editie van 2024:

Het wereldwijde onderzoek

De eerste uitkomsten

Download de 2024 editie

Bekijk de resultaten van 2022

Een barometer die invloed heeft op 26 landen in 5 continenten

De Barometer heeft betrekking op 26 landen(1) op 5 continenten. Het betreft daarmee een steekproef van meer dan de helft van de bevolking op aarde. De landen werden gekozen op basis van hun demografische gewicht en hun relevantie: landen die in de frontlinie staan van de gevolgen van de klimaatverandering, maar ook landen die pioniers zijn op het gebied van ecologisch beleid. De deelnemende landen vertegenwoordigen samen bijna 60% van de wereldbevolking, zijn goed voor 67% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en verdienen 77% van het wereldwijde BBP.

De scope van deze Barometer stelt ons in staat om het wereldwijd, continentale en lokale niveau van aanvaardbaarheid van bestaande ecologische oplossingen te beoordelen en om de barrières en drijfveren te ontdekken die gepaard gaan met de implementatie van deze oplossingen. Een informatieve studie die ons vooruit helpt in het debat en een beter inzicht geeft in hoe we een ecologische transformatie kunnen realiseren.

De eerste bevindingen van de barometer

60%

van de Nederlanders voelt zich blootgesteld aan en kwetsbaar voor risico’s veroorzaakt door klimaatverandering of vervuiling

54%
voelt zich blootgesteld aan en kwetsbaar voor een gezondheidsrisico (waarvan 52% een slechtere gezondheid heeft en 49% psychische problemen).
 

69% 
van de Nederlanders is ervan overtuigd dat klimaatverandering plaatsvindt en de mens de belangrijkste oorzaak is
 

ecologische transformatie veolia nederland
Resultaten barometer ecologische transformatie, wereldwijd

Binnenkort zullen we de Nederlandse resultaten delen. Wil je deze als eerste ontvangen? 

Laat hier je gegevens achter om als eerste de Nederlandse resultaten van de tweede barometer van de Ecologische Transitie te ontvangen.

Naam

Benieuwd naar de resultaten van de eerste editie van de barometer (2022)? 

Bekijk hier de eerste editie van de Ecologische Transformatie Barometer. 


 

(1) Europa: Frankrijk / Engeland / Spanje / Polen / Tsjechië / Nederland / België / Finland / Duitsland / Italië
Azië: China / Indonesië / India / Japan
Noord, Midden en Zuid Amerika: Verenigde Staten / Brazilië / Chili / Colombia / Mexico
Afrika: Marokko / Ivoor Kust / Nigeria
Midden Oosten: Verenigde Arabische Emiraten / Saudi Arabië
Oceanië: Australië