100% Gerecyclede verfemmers voor Wijzonol

Wijzonol verpakt sinds mei van dit jaar haar muurverven in emmers van 100 procent Post Consumer Recyclaat (PCR). Al enige tijd werden de emmers van restmateriaal van de plasticindustrie gemaakt.

De bedrijven Koninklijke Van Wijhe Verf, Dijkstra Plastics en Veolia hebben de handen ineengeslagen en komen met de eerste verfemmer, die gemaakt is van 100% Post Consumer Recyclaat (PCR). Daarmee zetten ze een belangrijke stap naar een volledig circulair systeem. 

De verfemmers werden voorheen gemaakt van virgin materiaal. Nu wordt voor de productie van de verfemmers gebruik gemaakt van kunststof dat door consumenten is gebruikt, en daarna is gerecycled. Veolia verwerkt het gerecyclede materiaal tot granulaat korrels, waarmee Dijkstra Plastics vervolgens PCR-emmers maakt voor Van Wijhe Verf. 

Circulair produceren is pure noodzaak

De laatste jaren is de noodzaak van circulair produceren, in plaats van lineair produceren steeds duidelijker geworden. De uitputting van belangrijke bronnen en vervuiling van het milieu dwingt de industrie om anders om te gaan met grondstoffen. Waar voorheen materiaal ‘verdween’, worden materialen nu teruggewonnen en hergebruikt. 

Kwaliteit gegarandeerd

Om de kwaliteit van de verfemmers te garanderen is er uitgebreid getest; emmers werden bijvoorbeeld gevuld met water en zand, gestapeld, vervoerd en gelost. De samenstelling van het granulaat voldoet aan alle eisen. Hiermee bewijzen de bedrijven dat de perfecte verfemmer gemaakt kan worden uit consumentenafval. 

Closed loop

De volgende stap is dat ook de emmers weer kunnen worden hergebruikt. Hier staan de bedrijven voor een uitdaging: namelijk het verwijderen van de verfresten. Wanneer de emmers op een duurzame wijze voldoende gereinigd kunnen worden, kunnen deze op hun beurt weer in de cirkel teruggebracht worden. Zo maken we de cirkel rond.  

Meer oplossingen op het gebied van plastics recycling

Oplossing
Door te kijken naar voedsel- en productverpakkingen kunnen we de impact van onze wekelijkse boodschappen op de klimaatverandering en milieuvervuiling verminderen.
LC Packaging en Veolia Nederland starten samenwerking om afval afkomstig van flexibele verpakkingen wereldwijd te beperken