WOW! Zij gaan van het aardgas af en Veolia draagt daaraan bij

WOW contracthouders

De bewoners van de Benedenbuurt in Wageningen hebben een duurzame ambitie; in één keer over op een duurzaam warmtenet. Nu ook de Woningstichting aanhaakt en met warmtebedrijf WOW gaat samenwerken, doen er nu voldoende huizen mee om het warmtenet aan te leggen. Veolia is verheugd dat het warmtebedrijf WOW ons heeft geselecteerd als service provider voor de huisaansluiting.
Met de realisatie van dit warmtenet zetten de bewoners van de Benedenbuurt in Wageningen een belangrijke stap in het verduurzamen van onze leefomgeving. Veolia feliciteert de bewoners, de gemeente en warmteleverancier Kelvin met deze goede en belangrijke stap.

Het warmtenet komt in de Benedenbuurt, een jaren 50-wijk in het oosten van de stad Wageningen met 108 koopappartementen, 167 huurwoningen en 183 eengezinswoningen, vooral twee-onder-een kap. De warmte wordt opgewekt door een grote warmtepomp, die zijn warmte uit de omgevingslucht haalt. Een leidingstelsel transporteert het warme water naar de woningen. Bewonerscoöperatie WOW (Warmtebedrijf Oost-Wageningen), de gemeente en warmteleverancier Kelvin zijn samen eigenaar van het warmtenet. Alle bewoners die klant worden bij WOW, worden ook lid van de coöperatie. Zo wordt het warmtenet van iedereen én voor iedereen.

Trace warmtenet WOW

Volgende stappen

Veolia zal, als service provider, zorg dragen voor de aansluiting van de woningen op het centrale leidingnet. Ook worden we verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de huisinstallaties, zodat de leveringszekerheid gegarandeerd is. Maar voor het zover is gaan we in de aankomende maanden bij de bewoners thuis langs om door te spreken hoe die aansluiting precies gaat. 

Op dit moment loopt de procedure voor aanvraag van de omgevingsvergunning en voor aanbesteding van de graafwerkzaamheden. De planning is dat de aanleg van het netwerk start in 2024, tegelijkertijd met de vervanging van de riolering. Het warmtenet zal dan in 2025 in gebruik zijn.

Koploper in Nederland

Het warmtenet werd in 2018 geselecteerd als een van de 27 Nederlandse ‘Proeftuinen Aardgasvrije Wijken’ (PAW) en is een van de koplopers binnen de groep van 66 wijken. Wethouder Marije Eleveld van de gemeente Wageningen: “Als wethouder vind ik het belangrijk dat duurzame energie beschikbaar komt voor iedereen. Maar het is geen eenvoudige opgave. We zijn vijf jaar verder en hebben al ongelooflijk veel stappen gezet. Zonder mensen die initiatief nemen en enorm doorzettingsvermogen komt dit niet tot stand. Pluim dus voor coöperatie WOW, de Woningstichting en alle betrokkenen. Zij laten zien dat het kan.”

Warmtebedrijf WOW

Op de website van WOW vind je alle informatie over dit warmtenetwerk.

Warmte- en Koudenetwerken

Lees hier meer over wat Veolia doet op het gebied van warmte- en koudenetwerken.