Week van de #Afvalhelden; Zet eens een Afvalheld in het zonnetje!

Vrachtwagen om papier mee op te halen

In heel Nederland zetten zo’n 30.000 mensen zich dagelijks in voor het inzamelen van afval en grondstoffen, het vervoeren van ons afval of het verwerken en recyclen ervan. Tijdens de Week van de Afvalhelden, van 6 tot en met 12 maart 2023, zetten we deze medewerkers in het zonnetje. Want bij wind en regen, in tijden van crisis, ‘s nachts en op feestdagen: het werk van onze Afvalhelden gaat altijd door. Ook bij Veolia werken veel van deze afvalhelden. Daarom laten we je graag kennismaken met twee van hen.

Maak kennis met Stefan Stekelenburg

Wie is Stefan?

Ik woon in Utrecht, ben getrouwd en we hebben 2 kinderen, een zoon (21) en een dochter (19), die allebei nog thuis wonen. Ik word dit jaar 50. Ik ben 31 jaar geleden in dienst gekomen - ik was 18 jaar - bij het toenmalige Scherpenzeel. In 1992 werd ik dus productiemedewerker. Ik hielp mee in de sortering en reed op de heftruck. Het bedrijf werd toen nog geleid door meneer Van Scherpenzeel. Hij was familie van mij. Mijn opa was namelijk de zwager van Gert van Scherpenzeel. Mijn grootouders en mijn oom en tante woonden in de woning bij de zaak. Daar ben ik dus opgegroeid. Dat ik in het bedrijf ging werken was eigenlijk een uitgemaakte zaak.

Je werkt dus al lang bij ons. Hoe zag je carrière eruit?

Omdat ik nog dienstplicht had, heb ik daar mijn groot rijbewijs gehaald. Ik kon dus in principe bij terugkomst meteen met een wagen op stap. Op een gegeven moment werd het pand aan de Eendrachtlaan verkocht en betrokken we dit pand aan de Proostwetering. Toen werkte ik al in de productie met Koen, Ahmed en Bert (locatiemanager), die er nu nóg zijn. Mijn productiewerk wisselde ik af met het rijden op de wagen.
In 2016 vroeg mijn toenmalige operationeel manager of ik meewerkend voorman wilde worden op de - inmiddels opgeheven - locatie in Amsterdam. Dat heb ik een jaar gedaan, maar was niet echt mijn 'kopje thee'. Toen ik gevraagd werd om weer achter het stuur plaats te nemen, heb ik daar geen seconde over getwijfeld. Dat doe ik nu alweer 6 jaar. En mét plezier!

Hoe ziet je werk eruit?

Naast chauffeur ben ik ook mentor-chauffeur. In die rol probeer ik op een enthousiaste en inspirerende manier chauffeurs te coachen, trainen en te begeleiden. Ik ben dus verantwoordelijk voor het inwerktraject van nieuwe chauffeurs. Ik maak ze bekend met alle voertuigen en vertel ze wie onze klanten zijn en hoe we hen op de meest efficiënte manier bedienen. Natuurlijk staat veiligheid altijd voorop. Omdat ik bekend ben met het bedrijf en de procedures, kan ik dit goed overdragen aan mijn nieuwe collega’s. Bovendien fungeer ik als klankbord voor alle chauffeurs en als schakel tussen hen en de afdeling planning en andere managers. Zelf moet ik natuurlijk ook wel eens stoom afblazen. Gelukkig kan ik mijn ei dan kwijt  mijn logistiek manager.
 

Stefan Stekelenburg Veolia

Heb je het naar je zin bij ons?

Ik ben heel tevreden met mijn huidige rol. Niets is zo leuk als nieuwe collega’s wegwijs maken in ons bedrijf, de andere chauffeurs te begeleiden en zelf ook nog eens op de wagen te klimmen. Ik werk mijn hele werkzame leven al bij dit bedrijf en ik ben van plan om het nog jaren vol te houden. 

Vrachtwagen om papier mee op te halen

Maak kennis met Daan Heldens

Wie is Daan?

Ik ben 35 jaar, getrouwd met Linda - zij werkt in de zorg - en we hebben 2 kinderen (1,5 en 4 jaar). We wonen in Blaricum. Ik werk sinds december 2021 als planner bij Veolia Papier Recycling. Ik doe de planning voor onze vestiging in Utrecht. Sinds 2008 werk ik in de afvalbranche. In 2008 begon ik als chauffeur - ik was toen net 21 - bij Van Gansewinkel in Amsterdam. Via overslagwerkzaamheden ben ik bij daar doorgegroeid naar de planning. Mijn vrouw woonde in Huizen en we wilden in die buurt gaan wonen. Dus zijn we verhuisd naar Blaricum en heb ik de overstap gemaakt naar Veolia Papier Recycling in Utrecht.

Wat is er leuk aan je werk?

Chauffeur zijn, en sowieso transport, dat beviel me wel. Alleen doordat ik steeds meer werkzaamheden (zoals het in- en uitwegen van de vrachtwagens), naar me toe trok, rolde ik uiteindelijk in de rol van planner. Ik ben heel gelukkig in deze functie! Als chauffeur had ik heel afwisselend werk, maar dat is ook zo op de planning. Elke dag is anders. Het is zo'n uitdaging om elke dag weer die route-puzzel te leggen om te zorgen dat we alle klanten kunnen leveren wat we beloofd hebben. Zo goed en efficiënt mogelijk! Van de chauffeurs horen we wat de specifieke wensen van klanten zijn en daar proberen we zo goed mogelijk op in te spelen.

Wat maakt je trots?

Deze branche - dus de (papier) recyclingbranche - geeft me echt het gevoel goed bezig te zijn en een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld. Papierrecycling draagt immers bij aan duurzaamheid. Het voorkomt afval en vermindert gebruik van hout. Ook thuis proberen we zoveel mogelijk afval te scheiden. Ja, we zijn ons heel bewust van het feit dat afval gescheiden inzamelen veel beter is voor ons milieu.

Hoe ziet je werk eruit?

Als planner neem ik - samen met mijn collega's op de planning - de opdracht van de klant aan. Wanneer, hoeveel en wat willen zij afgevoerd hebben? Wij zorgen er dan voor dat die opdracht aan een wagen gekoppeld wordt en dat de chauffeurs hun routes kunnen rijden en dat de opdracht wordt uitgevoerd. Natuurlijk op een zo efficiënt mogelijke manier. We houden met de routeplanning allereerst rekening met de wens van de klant.

Daan Heldens Veolia

Wat willen zij afgevoerd hebben, wanneer en hoeveel? Tevens zorgen we ervoor dat de chauffeurs in één route zoveel mogelijk meenemen, om te voorkomen dat er loze kilometers gereden worden. Als chauffeur was ik daar ook al heel erg mee bezig; géén overbodige kilometers, maar efficiëntie. Als chauffeur bij mijn vorige werkgever had ik daar weleens discussies over met de planning. 

Heb je het naar je zin bij ons?

Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Veolia. Een relatief klein team, maar er is absoluut een goede communicatie tussen de chauffeurs, de planning en de afdeling verkoop. Korte lijnen en dat is wel zo prettig. Als problemen ontstaan, dan lossen we die snel en in goede harmonie - zowel met de klant, als intern met de chauffeurs en het verkoopteam - zo goed mogelijk op. Ik val nog wel eens in als chauffeur. Niet al te vaak, maar als het nodig is, doe ik dat met veel plezier. Hoewel op dit moment mijn passie het plannen is, maakt het af en toe achter het stuur kruipen, mijn werk alleen maar nóg afwisselender.

Hoe kijk je naar je toekomst?

Als ik aan de toekomst denk, zou ik me wel meer bezig willen houden met het planningsysteem. Hoe kunnen we onze routes nóg efficiënter maken. Mooi toch?

Wat jij kan doen

Wij zijn natuurlijk super trots op onze #Afvalhelden en we weten zeker dat jij dat ook bent. Wil jij de AfvalHelden in jouw regio ook bedanken voor hun harde werk? Goed nieuws, dat kan op veel verschillende manieren! De één nog makkelijker dan de ander. Steek bijvoorbeeld je duim op als je een AfvalHeld aan het werk ziet, of wacht geduldig in een zijstraatje totdat je de vuilniswagen kan passeren, of biedt ze een kop koffie of iets lekkers aan. Want één ding is zeker; zonder deze Afvalhelden zou het een zooitje zijn!

Duim omhoog - week van de afvalhelden