Veolia neemt deel aan de Stockholm World Water Week 2018

Hoe beheren en beschermen we waterbronnen door het versterken van natuurlijke ecosystemen?

Tussen 26 en 31 augustus brengt de Wereldwaterweek in Stockholm 3.000 leiders uit de publieke sector, de particuliere sector, multilaterale organisaties, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld samen rond het thema "Water, ecosystemen en menselijke ontwikkeling" met het oog op de ontwikkeling van gemeenschappelijke oplossingen voor de wereldwijde waterproblemen. Het doel van het evenement is om oplossingen te vinden voor het bereiken van de doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling (SDG's). Veolia nam deel aan verschillende conferenties en debatten gedurende de week.

Natuurlijke ecosystemen zijn essentieel voor het behoud van de kwantiteit en kwaliteit van het zoete water dat nodig is voor de ontwikkeling van diverse gebieden. Overal waar Veolia actief is, zijn we ons ervan bewust dat we oplossingen voorstellen en inzetten die de natuurlijke ecosystemen, zoals wetlands en overstromingsgebieden, respecteren.
 

Gebruik van natuurlijke ecosystemen om watervoorraden te beschermen

Eric Lesueur, CEO van Veolia's 2EI-dochteronderneming, en de NGO Nature Conservancy* presenteerden groene infrastructuurprestaties die de watervoorraden beschermen. Bijvoorbeeld:

► In Frankrijk heeft het stedelijk gebied van Grand Lyon ervoor gekozen om zijn waterwingebied te classificeren als een biodiversiteitsreservaat in het hart van de stedelijke omgeving.

► In Mexico streven de stad Aguascalientes en The Nature Conservancy ernaar om de kwantiteit en kwaliteit van het drinkwater te beschermen.

► In de buurt van Beijing, China, waar de milieunormen zeer streng zijn, heeft Veolia nieuwe waterzuiveringsinstallaties gebouwd voor de petrochemische reus Sinopec, die 10 miljoen ton ruwe olie per jaar verwerkt. In het hart van deze locatie, een 9-hectare wetland dat open is voor het publiek, zorgt de faciliteit voor de definitieve behandeling van afvalwater (1.600 m3 water / h).

*De missie van de NGO The Nature Conservancy is het beschermen van terrestrische en water ecosystemen.
 

Innovatieve oplossingen voor universele toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen

►  In Tanger in Marokko heeft Veolia een speciaal water- en energieprijssysteem opgezet dat een zelffinancierend model voor water, sanitatie en elektriciteitsvoorzieningen ondersteunt en tegelijkertijd het milieu beschermt.

►  In Niger hebben Veolia en de startende CityTaps gezamenlijk een inclusieve innovatieve oplossing geimplementeerd (Pay-As-You-Go) om de toegang tot water te verbeteren met behulp van slimme technologie: voorafbetaalde watermeters die telefonisch kunnen worden bijgevuld.
 ► Veolia en de Toilet Board Coalition werken aan de implementatie van gedecentraliseerde oplossingen die een aanvulling vormen op bestaande mechanismen voor het ontwikkelen van toegang tot toiletten en het verbeteren van de prestaties van gecentraliseerde systemen. 
 ►  In Durban, Zuid-Afrika, recycleert Veolia 98% van het afvalwater van de stad om de productieprocessen van de lokale industrie te voorzien. Recycling van water vermindert de snelheid waarmee water aan de natuurlijke omgeving wordt onttrokken: elke dag is er daardoor 40.000 m3 extra drinkwater beschikbaar voor de inwoners van de stad - dat zijn ongeveer 13 Olympische zwembaden.
 

Vergroten van de veerkracht van vitale stedelijke infrastructuur

Veolia werkt ook samen met gemeenschappen om hen te helpen de veerkracht van hun vitale infrastructuur, met name water, te vergroten bij natuurrampen.  Johann Clere, Veolia's Strategic Partnerships Director, Research and Innovation, presenteerde de acties die zijn geïmplementeerd voor de stad New Orleans, die in het bijzonder is blootgesteld aan orkanen en stijgende zeespiegels. Na een analyse van de vitale installaties van de stad, stelde Veolia een gericht actieplan voor om de veerkracht te verbeteren door middel van uitgebreid risicomanagement, het optimaliseren van preventiekosten, het verminderen van economische en sociale verliezen en het versnellen van het herstel. 

Lees meer:

 

Water differently in a changing world
World Water Week
Veolia presents its solutions to fight sea and ocean pollution at World Oceans Day (8 June 2018)
Resilient cities: making cities more resistant to impacts and risks
World Water Day 2018: Veolia takes inspiration from nature when “resourcing the world” (22 March 2018)
Veolia’s water management expertise
> The NGO The Nature Conservancy
> Thestart-up CityTaps