De Veolia Foundation steunt de nieuwe Tara Expedities missie: "de oorzaak van plastic vervuiling"...

De Veolia Foundation steunt de nieuwe Tara Expedities missie: "de oorzaak van plastic vervuiling"...

De schoener Tara zal maandag 27 oktober vertrekken uit Lorient (Frankrijk), haar thuishaven in Morbihan, voor een nieuwe missie: "de oorzaak van de plastische vervuiling", met de steun van de Veolia Stichting Veolia. Van juni tot november 2019 reist ze naar 4 van de Europese maritieme gevels en verkent ze 10 grote rivieren om de plasticvervuiling beter te begrijpen en te beheersen - waarvan 80% afkomstig is van het land. De schoener gaat naar de Noordzee, de Oostzee, de Atlantische kust en tenslotte de Middellandse Zee.

 

Microplastics identificeren en de toxiciteit ervan begrijpen
De schoener Tara gaat met een interdisciplinair team van zo'n veertig wetenschappers aan boord op zoek naar de oorsprong van het plastic dat op zee wordt gevonden. Met de genomen monsters kan lokaal de concentratie gemeten worden aan de monding van 10 rivieren in Europa: de Theems (Engeland), de Elbe en de Rijn (Duitsland), de Seine, de Loire, de Garonne en de Rhône (Frankrijk), de Taag (Portugal), de Ebro (Spanje) en de Tiber (Italië).


Omdat kunststoffen de ecosystemen verstoren doordat ze in de voedselketen terecht komen en zelfs op ons bord, zal deze missie ertoe bijdragen dat de meest giftige kunststoffen op basis van hun samenstelling prioriteit krijgen om ze - uiteindelijk - helemaal uit onze voeding te verwijderen.