De Veolia Foundation is partner van Plastic Odyssey: het eerste schip dat wordt aangedreven door kunststofafval

Het Plastic Odyssey team heeft een catamaran ontworpen die draait op brandstof dat geproduceerd wordt door de recycling van plastic afval. Een prototype werd op 15 juni 2018 gelanceerd in Concarneau (Frankrijk), in gezelschap van Brune Poirson, staatssecretaris voor Ecological en Inclusive Transition, en Roland Jourdain, een zeevaarder.
Jaarlijks wordt 26.000 ton plastic afval in de oceaan gestort. We moeten aan land actie ondernemen om deze stroom te stoppen", legt Simon Bernard uit.

De voormalige koopvaardij officier, bijgestaan door een team van ingenieurs, droomde van de Plastic Odyssey, een 25 meter lange catamaran aangedreven door niet-recycleerbaar plastic afval, omgevormd tot diesel en benzine door pyrolyse. Dit unieke proces is ontwikkeld door SARP Industries, een Veolia-dochter.

De bouw van dit ecologische schip start in 2019. In 2020 vertrekt het schip voor een 3-jaar durende wereldreis. Het schip zal aanleggen op locaties aan de kust met een hoge mate van plasticvervuiling: tijdens elke etappe wordt plastic afval ingezameld, gesorteerd en getransformeerd. Een deel van het plastic wordt verwerkt en gerecycled in werkplaatsen, samen met ondernemers en lokale ondernemers. De rest wordt omgezet in brandstof voor het schip.

Elke stop geeft de gelegenheid om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het belang van de vermindering van plastic verontreiniging in de oceanen.

Lees meer

> World Oceans Day 2018
> Wereldmilieudag 2018
> Een huis van gerecycled plastic, voor nog geen 300 dollar