De Veolia Foundation ondersteunt een nieuw gedecentraliseerd model voor zonne-energie in Madagaskar.

De Veolia Foundation hernieuwt haar steun aan de vereniging Nanoé Développement, die experimenteert met een nieuw gedecentraliseerd zonne-energiemodel in Madagaskar. Het project steunt op "nano-ondernemers" die zijn opgeleid in het beheer van innovatieve "nano-grids". Een revolutie in de benadering van toegang tot energie in Afrika.


In Noord-Madagaskar in de regio Diana gebruiken nanonetwerken zonne-energie om vijf of zes huishoudens van elektriciteit te voorzien. Elk huishouden koopt zijn energie vooraf in via een beveiligd platform, dat toegankelijk is via de mobiele telefoon. Met deze hoeveel elektriciteit is men in staat om meerdere LED lampen van stroom te voorzien en een elektrisch of elektronisch apparaat zoals een telefoon op te laden.
 

"Door het creëren van een nieuw progressief en modulair model van 'laterale elektriciteit' wordt elektriciteit voor iedereen toegankelijk. Het systeem geeft prioriteit aan de geleidelijke koppeling van kleine gedecentraliseerde en lokaal beheerde netwerken, in plaats van de ontwikkeling van een nationale infrastructuur die waarschijnlijk zal stoppen voordat het het platteland bereikt," leggen Nolwenn Le Saux en Nicolas Saincy, zowel ingenieurs achter deze innovatie en oprichters van Nanoé Développement.

 

Opbouw van een lokale elektrificatiesector

Het programma traint landelijke nano-ondernemers in het bouwen en exploiteren van deze nano-grids. Met deze nieuwe activiteit verdienen vijftien van hen al een winst die gelijk is aan 1,6 maal het mediaan nationaal inkomen.
Na een proeffase begin 2018, waarin bijna 300 woningen werden aangesloten, blijft de Veolia Foundation de inzet van het systeem ondersteunen met een tweevoudig doel: 1000 nanogrids en 100 nano-ondernemers tegen het einde van het jaar.
 

Ademe Uitreiking

Het gedecentraliseerde elektrificatieproject van Nanoé Développement, dat zowel technisch als sociaal vernieuwend is, is erkend door Ademe (Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Énergie). Van de 92 ingediende aanbestedingen voor "innovatieve oplossingen voor toegang tot energie buiten het net" zullen slechts 9 projecten, waaronder Nanoé Développement, financiële steun van het agentschap ontvangen.
 

Meer:

> Veolia’s energy management expertise
Veolia Foundation and its humanitarian and development mission
Nanoé Développement
Ademe: winners of #innovative solutions for access to off-grid energy solutions (French only)