Tetra Pak en Veolia sluiten partnerschap om alle onderdelen van drankkarton te recyclen

Tetra Pak en Veolia tekenen een baanbrekende partnerschapsovereenkomst om alle componenten van gebruikte drankkartons die binnen de EU worden ingezameld tegen 2025 te recyclen.

Een gemiddeld drankkarton bestaat voor ongeveer 75% uit karton, 20% uit kunststof en 5% uit aluminiumfolie. De vezels die tijdens de recyclage worden teruggewonnen, worden al jaren omgezet in hoogwaardige papierpulp voor gebruik in zowel industriële als consumentenproducten (karton, papieren handdoeken, servetten, enz.).
 
In het kader van de nieuwe samenwerking zullen het polymeer en aluminium (PolyAl) mengsel uit het pulpproductieproces vanaf nu worden omgezet in grondstoffen voor de kunststofindustrie. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor de productie van kunststof kratten en pallets.
 
De totale waarde van gebruikte drankkartons zal naar verwachting verdubbelen, waardoor de waardeketen voor de inzameling en recycling van drankkartons efficiënter en levensvatbaarder wordt.
 
Het partnerschap tussen Tetra Pak en Veolia zal in de EU van start gaan en zich uitbreiden naar meer markten over de hele wereld.

 

Lisa Ryden, Recycling Director Tetra Pak: "Onze aanpak van recycling houdt in dat we met veel partners in de waardeketen samenwerken, omdat een keten slechts zo sterk is als de zwakste schakel. De uitdaging in de EU is het realiseren van schaalvoordelen en het omzetten van PolyAl in hoogwaardige secundaire materialen. Met dit partnerschap combineren we onze respectieve expertisegebieden om duurzame oplossingen voor PolyAl-recycling te vinden.
 
"Deze samenwerking verenigt onze expertise op het gebied van resource management en de expertise van Tetra Pak op het gebied van verpakkingsmateriaal. We zijn er trots op dat we samen met Tetra Pak aan deze reis kunnen beginnen om de recycling van drankenkarton te ondersteunen en te laten groeien. Bij Veolia werken we er elke dag aan om van afval een waardevolle hulpbron te maken en ontwikkelen we voortdurend innovatieve oplossingen en investeren we in technologieën, als onderdeel van onze bredere betrokkenheid bij het circulaire leven", aldus Laurent Auguste, Senior Executive Vice President Ontwikkeling, Innovatie en Markten van Veolia.
 

 

 Meer over Plastic Recycling