Nieuwe wereldwijde alliantie maakt 1 miljard USD vrij om een einde te maken aan plastic afval in het milieu

Op 16 januari 2019 werd de oprichting van de nieuwe Alliance to End Plastic Waste aangekondigd in Londen. De alliantie brengt ongeveer 30 wereldwijde bedrijven uit de waardeketen van kunststoffen en consumptiegoederen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten samen. Veolia is een van de oprichters van deze alliantie en de voorzitter en CEO, Antoine Frérot, is een van de twee vice-voorzitters.

 

De alliantie heeft tot doel kunststofafval in het milieu, met name in de oceanen, te helpen elimineren. De Alliance wil de komende vijf jaar meer dan 1 miljard dollar - met een doelstelling van 1,5 miljard dollar - ter beschikking stellen om de inzet van oplossingen voor de vermindering en het beheer van kunststofafval mogelijk te maken en de recycling ervan te bevorderen. 

"Deze nieuwe alliantie is de meest uitgebreide inspanning tot nu toe om een einde te maken aan het plastic afval in het milieu. Ik dring er bij alle bedrijven, groot en klein en uit alle regio's en sectoren, op aan om zich bij ons aan te sluiten", aldus David Taylor, voorzitter van de raad van bestuur, voorzitter en CEO van Procter & Gamble, en voorzitter van de AEPW.
"Het succes van dit internationale initiatief vereist samenwerking en gecoördineerde inspanningen in vele sectoren - sommige die vooruitgang op korte termijn creëren en andere die grote investeringen met langere termijnen vereisen. Het aanpakken van kunststofafval in het milieu en het ontwikkelen van een circulaire economie van kunststoffen vereist de deelname van iedereen in de hele waardeketen en de betrokkenheid van bedrijven, overheden en gemeenschappen op lange termijn. Geen enkel land, bedrijf of gemeenschap kan dit zelf oplossen", aldus Antoine Frérot, CEO van Veolia, vice-voorzitter van de AEPW.
"De geschiedenis heeft ons geleerd dat collectieve actie en partnerschappen tussen industrie, overheden en NGO's innovatieve oplossingen kunnen bieden voor een wereldwijde uitdaging als deze. Het moet worden aangepakt en we geloven dat de tijd voor actie nu is", zegt Bob Patel, CEO van LyondellBasell, en vice-voorzitter van de AEPW.
"Hoewel onze inspanningen wereldwijd zullen zijn, kan het Bondgenootschap de grootste impact hebben op het probleem door zich te concentreren op de delen van de wereld waar de uitdaging het grootst is; en door oplossingen en beste praktijken te delen zodat deze inspanningen wereldwijd kunnen worden versterkt en opgeschaald", aldus Peter Bakker, voorzitter en CEO van de World Business Council for Sustainable Development.
  • Samenwerking met steden om geïntegreerde afvalbeheersystemen te ontwerpen in grote stedelijke gebieden waar infrastructuur ontbreekt, met name langs rivieren die grote hoeveelheden onbeheerd plastic afval van het land naar de oceaan vervoeren.
  • Financiering van het Incubator Network by Circulate Capital om technologieën, bedrijfsmodellen en ondernemers te ontwikkelen en te promoten die de verspreiding van plastic afval uit de oceaan voorkomen, in eerste instantie gericht op Zuidoost-Azië.
  • Het ontwikkelen van een open source, wetenschappelijk onderbouwd wereldwijd informatieproject ter ondersteuning van afvalbeheerprojecten wereldwijd.
  • Het creëren van een samenwerking voor capaciteitsopbouw met intergouvernementele organisaties zoals de Verenigde Naties om gezamenlijk trainingen voor overheidsfunctionarissen te organiseren.
  • Ondersteuning van Renew Oceans voor het afvangen van plastic afval voordat het de oceaan bereikt vanuit de tien grote rivieren waarvan is aangetoond dat ze het overgrote deel van het afval op het land naar de oceaan brengen.

 

The founding members van de Alliantie zijn: BASF, Berry Global, Braskem, Chevron Phillips Chemical Company LLC, Clariant, Covestro, Dow, DSM, ExxonMobil, Formosa Plastics Corporation, U.S.A, Henkel, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical Holdings, Mitsui Chemicals, NOVA Chemicals, OxyChem, PolyOne, Procter & Gamble, Reliance Industries, SABIC, Sasol, SUEZ, Shell, SCG Chemicals, Sumitomo Chemical, Total, Veolia and Versalis (Eni).

 

  


Lees meer

Alliance to end plastic waste