Kennissessie “Het perfecte ziekenhuis” | 21 juni 2018 | Reinier de Graaf Ziekenhuis Delft

Op 21 juni 2018 vond de kennissessie “Het perfecte ziekenhuis” plaats bij het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Dit ziekenhuis is al jaren een klant van Veolia en dus bij uitstek een geschikte locatie voor een dergelijk evenement.

 


Er werd onder anderen gesproken door Jasper Meijer, projectdirecteur Nieuwbouw en Verbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda, over de nieuwbouw van ‘het perfecte ziekenhuis’. De aanbesteding van het nieuwe ziekenhuis is gedaan zonder bestek maar wel met een beschrijving van het ontwerp om ruimte te bieden voor de beste technische oplossingen. Met de twee beste partijen zijn ze de optimalisatiefase ingegaan. De partij die het niet gewonnen heeft, heeft wel een vergoeding gekregen voor de gedeelde ideeën.

Daarna presenteerde Egbert Middelink, senior consultant bij Quadrance, over het beheer van een nieuw ziekenhuis tijdens de garantieperiode. Hoe ga je over van nieuw naar beheer? Dan heb je het over borging van kennis en kunde, die is opgedaan in de voorfase, programma van eisen, ontwerp en uitvoering. Daarnaast is het bewaken van restpunten een belangrijk punt van aandacht geweest. Egbert legde uit hoe zij dat bij het Reinier de Graaf ziekenhuis hebben gedaan.

Richard Louwes van Veolia presenteerde over Maincontracting en Beheer zoals zij dit doen bij het Reinier de Graaf ziekenhuis. De samenwerking tussen het Reinier de Graaf ziekenhuis en Veolia is al gestart voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Tijdens de bouw van het ziekenhuis heeft Veolia de gelegenheid gekregen om het gebouw en de installaties te leren kennen om zowel na de bouw, tijdens de garantieperiode en ook daarna, het Maincontract in het nieuwe ziekenhuis voort te kunnen zetten.

Ferdinand Rameau, expert op het gebied van civielrechtelijk bouwrecht en (Europees aanbestedingsrecht), sloot af met rechten en plichten in de nieuwbouw en garantieperiode. Zijn focus lag met name op de oplevering van het werk. Vanuit de aanwezigen werden veel vragen gesteld aan Ferdinand.

Een bezichtiging aan Pharmafilter was een succesvolle aanvulling op een dag vol informatie en inspiratie. Er werd uitgelegd hoe het pharmafilter werkt en waarom het belangrijk is voor een ziekenhuis om er één te hebben.

De dag werd afgesloten onder het genot van een hapje en een drankje.