EDF en Veolia sluiten een partnerschapsovereenkomst voor de ontmanteling van kerncentrales en de verwerking van radioactief afval

Op 26 juni 2018 ondertekenden EDF en Veolia op de Wereldtentoonstelling van Kernenergie in Villepinte (Frankrijk) een partnerschapsovereenkomst voor de gezamenlijke ontwikkeling van "remote control" oplossingen voor de ontmanteling van gasgekoelde reactoren (UNGG Uranium Naturel Graphite Gaz) en voor de sintering van radioactief afval, in Frankrijk en wereldwijd.

EDF heeft zich ten doel gesteld de ontmanteling van 6 gasgekoelde reactoren in Frankrijk in Bugey (departement Ain), Chinon (departement Indre-et-Loire) en Saint-Laurent-des-Eaux (departement Loir-et-Cher) zo snel mogelijk af te ronden.
In het kader van de vandaag ondertekende overeenkomst zal Veolia EDF haar ervaring met remote handling technologieën (robotica) ter beschikking stellen met het oog op het ontwerpen en leveren van innovatieve oplossingen om toegang te krijgen tot de kernen van gasgekoelde reactoren en om componenten te snijden en te extraheren onder optimale veiligheids- en beveiligingscondities.
 
EDF en Veolia zullen samenwerken om een industriële oplossing te ontwikkelen voor de sintering van laag- en middelactief afval met behulp van Veolia's GeoMelt® technologie. Deze technologie immobiliseert radioactief afval in een stabiele en duurzame glasmatrix die het gemakkelijk maakt om te transporteren en op te slaan.
 
Het doel voor beide bedrijven is de industriële implementatie en gezamenlijke commerciële exploitatie van deze robot- en sinteringtechnologieën.

 

Jean-Bernard Lévy, Chairman and Chief Executive Officer van EDF, verklaarde: "We zijn er trots op dat we deze overeenkomst met Veolia hebben ondertekend, wat de vastberadenheid van EDF onderstreept om een belangrijke speler te worden in de ontmanteling en het beheer van radioactief afval. Dit partnerschap is ook een tastbaar bewijs van de wens van EDF en Veolia om hun knowhow te bundelen in het belang van de ontwikkeling van succesvolle industriële sectoren.
 
Antoine Frérot,  Chairman and Chief Executive Officer van Veolia, aangekondigd: "Ik ben verheugd over dit partnerschap tussen EDF en Veolia, een alliantie tussen twee wereldwijd erkende hoofdrolspelers met een zeer hoog expertiseniveau op hun gebieden. Onze samenwerking, die naar verwachting in de loop van de tijd zal groeien, toont de omvang van de visie en ambitie van elk bedrijf met betrekking tot de verwerking van het meest milieugevoelige afval en het behoud van het milieu.".
 

Veolia's expertise in installatiesanering en behandeling van radioactief afval

Veolia heeft de verwerking van het meest gevoelige afval tot een van haar prioritaire ontwikkelingsgebieden gemaakt. De oplossingen van de Groep variëren van de karakterisering van vervuilde omgevingen tot de stabilisatie van radioactief afval, waarbij gebruik wordt gemaakt van robotoplossingen voor interventie op afstand.

Deze wereldwijd unieke expertise wordt nu ingezet in Frankrijk op de CEA-locaties, in Fukushima in Japan, in Sellafield en Dounreay in Groot-Brittannië, en in Canada en de Verenigde Staten. Veolia's GeoMelt® verglazingstechnologie is ook uniek en behandelt afval en de immobiliserende radionucliden en zware metalen in ultrastabiel glas. Tot op heden is meer dan 26.000 ton radioactief en gevaarlijk afval met deze technologie behandeld.
 

Lees meer

> Persbericht (Engels) samenwerking EDF en Veolia