Veolia breidt uit in recycling met overname van Recyfood

Op maandag 30 januari jl. heeft Veolia Nederland de verwerker van organisch afval en restproducten, Recyfood, overgenomen. Met de overname van Recyfood versterkt Veolia haar positie in de circulaire economie en breidt het haar activiteiten in Nederland uit met de recycling van voedingsmiddelen en organisch afval.

Recyfood werd zeventig jaar geleden in Hillegom opgericht en groeide uit tot een voedselrecycling-onderneming met vestigingen in Hillegom, Putten en  België. De Belgische vestiging werd in 2021 verkocht. Recyfood is gespecialiseerd in het verwerken en vernietigen van verpakte als onverpakte voedingsproducten, die niet meer geschikt zijn voor consumptie. Door deze te vermengen zijn deze geschikt voor de levering aan vergistingsinstallaties. Hier wordt er uiteindelijk biogas uit gewonnen, dat wordt gebruikt als vervanging van bijvoorbeeld aardgas.

De overname van Recyfood versnelt de Nederlandse dienstverlening van Veolia in de voedingssector.De transformatie van organische afvalstromen in groene energie door vergisting is in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van Veolia Groep en draagt bij aan het verder terugbrengen van afvalstromen. Recyfood zorgt ervoor dat vele tonnen aan niet voor consumptie geschikte voedingsproducten niet meer op stortplaatsen of in verbrandingsovens terecht komen, maar op een nuttige manier worden hergebruikt.

“Door deze uitbreiding met de activiteiten van Recyfood betreden we in Nederland een nieuwe markt, waarmee we ook onze klanten een extra service kunnen bieden. Daarbij wordt middels vergisting biogas gewonnen voor duurzame energie en de recycling van de verpakkingen, waarin het voedsel, diervoeding en andere stromen worden aangeleverd, zorgt voor het hergebruik van deze materialen. Hiermee komen we weer een stap dichter bij ons hogere doel; het realiseren van de ecologische transformatie en een circulaire economie.”
Jan Lenstra
CEO Veolia Nederland
Ondertekening overname Recyfood Veolia

Foto vlnr:
Dennis Rietveld (Technisch Directeur Veolia Nederland), Peter Kamstra (Directeur/ Eigenaar Recyfood), Jan Lenstra (CEO Veolia Nederland)

Recyfood telt 11 medewerkers en blijft vooralsnog onder deze bedrijfsnaam opereren. Door de overname heeft Recyfood met de financiële middelen en know-how van Veolia Nederland ook de mogelijkheden om te blijven investeren in de verdere groei en verduurzaming van Recyfood. Een deel van de verpakkingen wordt nu al gerecycled, maar het verder maximaliseren hiervan staat hoog op de agenda. Daarmee kan de CO2 uitstoot nog verder worden teruggedrongen en krijgen we grip op het hele recyclingproces. 

“Met de kennis van Veolia op het gebied van kunststof en papier recycling breiden we niet alleen onze diensten uit voor bestaande klanten, maar zorgen we er daarnaast voor dat een groter deel van het afval van verpakkingen, die door Recyfood verwerkt worden, hergebruikt gaan worden en de organische reststromen worden verwerkt tot groengas. Zo brengen we afval terug naar grondstoffen en hernieuwbare energie en dragen we bij aan een verdere verlaging van de carbon footprint van onze klanten. Een perfecte match met de de strategische doelen van Veolia.”
Rudie Marsman
Manager Business Development Veolia