LC Packaging en Veolia Nederland starten samenwerking om afval afkomstig van flexibele verpakkingen wereldwijd te beperken

16 mei 2019, Nieuwerkerk a/d IJssel


Internationale flexibele verpakkingsproducent en distributeur LC Packaging en Veolia Nederland (wereldwijd leider in geoptimaliseerd resourcemanagement) kondigen vandaag een strategische samenwerking aan met het doel om reststromen van afvalstoffen gerelateerd aan flexibele verpakkingen wereldwijd te minimaliseren. De bedrijven willen een circulair programma lanceren dat gericht is op het terugwinnen en upcyclen van flexibel verpakkingsafval na gebruik. Op dit moment wordt het overgrote deel van de flexibele verpakkingen na gebruik nog verbrand of gestort.


Waarde toevoegen aan gebruikte verpakkingsproducten


Naast verpakkingsoplossingen, zoals kartonverpakkingen, jutezakken, WPP-zakken en netzakken voor de agrarische sector, heeft LC Packaging in 2018 meer dan 11 miljoen FIBC’s (big bags) gedistribueerd, waarvan een groot deel wordt geproduceerd in zijn eigen SA 8000 en ISO 14001 gecertificeerde productielocatie in Bangladesh. Omdat de vraag naar deze verpakkingsoplossingen toeneemt, heeft LC Packaging begin dit jaar zijn tweede locatie geopend. Nu China en Vietnam hun deuren hebben gesloten voor het recyclen van big bags is er echter een overschot aan gebruikte big bags op de markt waarvoor er te weinig recyclingfaciliteiten zijn.


Eerste stappen naar een duurzame samenwerking


LC Packaging en Veolia Nederland zijn al begonnen met de implementatie van dit Circulaire Programma in een pilot met een klein aantal zeer gemotiveerde en duurzaam ingestelde klanten van LC Packaging. Wanneer deze samenwerking succesvol blijkt is het de ambitie om deze oplossing verder uit te breiden met activiteiten van nieuwe klanten, industrieën en supply chain partners die binnen de scope van het volledige flexibele verpakkingsportfolio van LC Packaging vallen. Binnen de samenwerking is Veolia Nederland verantwoordelijk voor het terughalen en recyclen van de teruggewonnen verpakkingen en de conversie ervan naar hoogwaardige samenstellingen.


Lucas Lammers, CEO LC Packaging: “Ons doel is om het afval gerelateerd aan onze verpakkingen te minimaliseren en terug te winnen. Op onze eigen productielocatie recyclen we al tot 80% van ons productieafval en met onze WorldBag reconditioneringsservice zijn we in staat om bepaalde soorten big bags tot zes keer te herstellen. De recycleerbaarheid van een verpakkingsproduct is afhankelijk van de gebruikte materialen en het ontwerp van de verpakking zelf. Maar ook van het product dat erin is verpakt en de beschikbare infrastructuur en nazorgoplossingen op de locatie waar de verpakking terechtkomt. Met ons uitgebreide netwerk in de toeleveringsketen, langdurige relaties met onze productiepartners en klanten en onze samenwerking met Veolia zien we de mogelijkheid om echt een verschil te maken."


Roger Beuting, directeur bedrijfsontwikkeling Veolia Nederland: “De visie van Veolia is om de wereld te voorzien van resources en dit wordt deels bereikt door de productie van hoogwaardige secundaire grondstoffen uit teruggewonnen verpakkingen. Met onze technische en operationele expertise in het upcyclen van kunststofstromen, geloven we dat dat we door het combineren van onze krachten met LC Packaging belangrijke stappen kunnen zetten. Wanneer big bags op de juiste manier worden ontworpen, geproduceerd en behandeld zijn ze een hoogwaardig recyclebaar product en dus een duurzaam product. Het bedenken van geschikte nazorgoplossingen voor dit soort verpakkingen staat hoog op de Veolia-agenda. LC Packaging en zijn klanten kunnen ons beide leveren, waardoor het recyclen van big bags een kans wordt in plaats van een bedreiging.


-------------------
Over LC Packaging


LC Packaging is een familiebedrijf en producent en distributeur van flexibele verpakkingsoplossingen in Nederland, met fabrieken voor FIBC's en kartonverpakkingen in Europa, Afrika en Azië. Met meer dan 95 jaar ervaring, een omzet van 181 miljoen euro in 2018 en meer dan 1.500 medewerkers in verkoopkantoren, fabrieken en magazijnen in 16 landen, is LC Packaging gespecialiseerd in tijdige leveringen uit voorraad en duurzame verpakkingsoplossingen aan 26.000 klanten in de industrie en agrarische sector wereldwijd. www.lcpackaging.com 
Over Veolia


Veolia group is de wereldleider in geoptimaliseerd resourcebeheer. Met meer dan 171.000 werknemers over de hele wereld ontwerpt en levert de Groep oplossingen voor water, afval en energiebeheer die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van gemeenschappen en industrieën. Via deze drie complementaire bedrijfsactiviteiten helpt Veolia om toegang tot hulpbronnen te ontwikkelen en beschikbare hulpbronnen te behouden en aan te vullen.
In 2018 leverde de Veolia-groep 95 miljoen mensen drinkwater en 63 miljoen mensen met afvalwater, produceerde bijna 56 miljoen megawattuur aan energie en verwerkte 49 miljoen ton afval in nieuwe materialen en energie. Veolia Environment (genoteerd op Paris Euronext: VIE) behaalde een geconsolideerde omzet van € 25,91 miljard in 2018 (USD 30,6 miljard). www.veolia.com 

 

Meer informatie


Lotte Mastwijk
Communications & Sustainability Manager 
/ LC Packaging International


E:    [email protected]
T:    +31 (0)1 80 39 38 10

M:    +31 (0)6 52 86 35 20