Veolia recyclet afval Cannes Film Festival 2018

Filmfestival van Cannes - Na het vallen van het doek aan het einde van het festival, maakte Veolia haar entree en recycleerde het afval van het Palais des Festivals et Congrès.

In 2015 wendde SEMEC (Cannes event planners) zich tot Veolia, om het afval te beheren om de ambitieuze doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te behalen. 

“The Palais des festivals et des congrès” heeft vier verschillende certificaten (ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 and ISO 26000) en houdt er daarom zeer hoge duurzaamheids ontwikkeling standaarden op na. Veolia is verantwoordelijk voor het managen van alle afval dat wordt gegenereerd door het Paleis. In 2017 haalden we een waste recovery percentage van maar liefst 93%. Dat is veel hoger dan het in de wet vastgestelde minimum van 75%. De groep verwerkte 1.280 ton industrieel afval in de Valazur facility, 290 ton hout (categorie B afval) in Villeneuve-Loubet faciliteit en 105 ton papier/karton afval op het Carros sorteer platform nabij Nice, om hierna de papierindustrie in Frankrijk en een deel van Europa te voorzien van nieuwe grondstoffen. Veolia heeft ook bio-afval van de horecagelegenheden ingezameld en heeft nieuwe initiatieven ingebracht voor het recyclen van schroot en plastic folies.
 

Recycling de beroemde Cannes Film Festival ‘Red Carpet’

83 Rollen rood tapijt bedekten de 26.000m² aan vloeroppervlak in het Paleis. 8.000m². Daarvan werd gebruikt om de 24 beroemdste traptredes van Cannes te bekleden: de tredes die worden bewandeld door de deelnemers aan het 71ste Cannes Film Festival.
In 2017 verwerkte Veolia 83 ton gebruikt tapijt in haar Carros sorteer center nabij Nice. Het tapijt werd gesorteerd, versnipperd en getransformeerd naar Polypropyleen granulaat. Een secundaire grondstof, die wordt gebruikt als grondstof in de plastic industrie. Bijvoorbeeld, voor het gebruikt van bumpers en dashboards van auto’s.
 

Het ultieme doel: 100% recycling en upcycling, 0% afval

Veolia heeft een 24/7 afvalsysteem ingezet voor het Paleis. Het aantal laadbakken varieerde aan de hand van de evenementen en activiteiten per dag. Een afvalpers werd neergezet en ingesteld om diverse types afval die op het festival worden gegenereerd te kunnen verwerken. Veolia helpt ook het afval scheiden te verbeteren (41% van alle materialen werd gesorteerd tijdens het festival) en om het volume te beperken. Daarnaast maken wij het mogelijk om het tapijt te recyclen door te pleiten voor tapijt zonder onderlaag; deze laag is niet recyclebaar en heeft een negatieve invloed op het milieu.

Meer lezen?

> Wat doet Veolia in Nederland?