Onze productielocatie in Nederland is gevestigd in Vroomshoop. Jaarlijks wordt meer dan 47.000 ton PP-recyclaat geproduceerd.

Veolia, met haar productiefaciliteit in Vroomshoop, is het wereldwijde ‘Centre of Excellence’ voor Veolia met betrekking tot de ontwikkeling, productie en verkoop van hoogwaardige compounds gebaseerd op gerecycled polypropyleen (PP), een moderne en veelzijdige kunststof.

Met meer dan 500.000 ton PCR (Post Consumer Recyclable) capaciteit is Veolia de grootste producent van rPPP, rHDPE en rPET (industriële en food-grade kwaliteit). Landen die een groot deel van deze capaciteit vertegenwoordigen, zullen aanwezig zijn op K-Show.
 

Country Germany Netherlands France China
Company Multiport & MultiPet Veolia PMG Huafei
Materials rHDPE, rPET rPP rPE, rPP, rPS, rPC, rABS rPET, rPP, rHDPE

PP Compounds van Veolia vinden hun weg in auto-onderdelen, tuinmeubelen, huishoudelijke apparaten (stofzuigers, koffiemachines), diverse opbergsystemen (kratten/boxen) en uiteraard de plant- en boomcontainers.

Door systematisch gebruik te maken van recyclaten als grondstof in plaats van nieuwe kunststoffen, effenen we de weg naar een duurzamere en schonere toekomst en creëren we een kringloopeconomie.

Jaco Wolters
International Key Account Manager, Veolia Nederland

Onze oplossingen

De eerste verfemmer van 100% Post Consumer Recyclaat op de markt

De bedrijven Koninklijke Van Wijhe Verf, Dijkstra Plastics en Veolia hebben de handen ineengeslagen en komen met de eerste verfemmer, die gemaakt is van 100% Post Consumer Recyclaat (PCR). Daarmee zetten ze een belangrijke stap naar een volledig circulair systeem. 

De verfemmers werden voorheen gemaakt van virgin materiaal. Nu wordt voor de productie van de verfemmers gebruik gemaakt van kunststof dat door consumenten is gebruikt, en daarna is gerecycled. Veolia verwerkt het gerecyclede materiaal tot granulaat korrels, waarmee Dijkstra Plastics vervolgens PCR-emmers maakt voor Van Wijhe Verf. 

Circulair produceren is pure noodzaak

De laatste jaren is de noodzaak van circulair produceren, in plaats van lineair produceren steeds duidelijker geworden. De uitputting van belangrijke bronnen en vervuiling van het milieu dwingt de industrie om anders om te gaan met grondstoffen. Waar voorheen materiaal ‘verdween’, worden materialen nu teruggewonnen en hergebruikt. 

Kwaliteit gegarandeerd

Om de kwaliteit van de verfemmers te garanderen is er uitgebreid getest; emmers werden bijvoorbeeld gevuld met water en zand, gestapeld, vervoerd en gelost. De samenstelling van het granulaat voldoet aan alle eisen. Hiermee bewijzen de bedrijven dat de perfecte verfemmer gemaakt kan worden uit consumentenafval. 

Closed loop

De volgende stap is dat ook de emmers weer kunnen worden hergebruikt. Hier staan de bedrijven voor een uitdaging: namelijk het verwijderen van de verfresten. Wanneer de emmers op een duurzame wijze voldoende gereinigd kunnen worden, kunnen deze op hun beurt weer in de cirkel teruggebracht worden. Zo maken we de cirkel rond.  

De eerste verfemmer, gemaakt van 100% post-consumer recyclaat. 

 


 

Veolia's missie is om waardevolle grondstoffen te beschermen, te bewaren en, waar mogelijk, aan te vullen. Dit betekent onder andere dat we post-consument kunststoffen een tweede leven geven, bijvoorbeeld in de vorm van transportkisten. Zo creëren we een circulaire economie.

De toegenomen vraag naar duurzame logistieke oplossingen heeft een aantal jaren geleden al geleid tot de productie van circulaire transportkisten. Veolia zorgt voor het terugwinnen van grondstoffen uit gebruikte kunststof (post consumer), die fabrikanten kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe transportkisten. Wij leveren PP regranulaten in de kleuren zilvergrijs RAL 7001 en saffierblauw RAL 5003. 

Naast de productie van transportkisten wordt het regranulaat onder andere ook gebruikt voor de productie van tuinmeubelen en verfemmers. 

 

Transportkisten van gerecyclede kunststoffen


 

Project CitySports is a pilot project from the Top Consortia for Knowledge and Innovation (TKI) programme of the Water & Maritime Top Sector. The project focuses on innovations that revolve around urban cooling solutions, the circular use of (waste) material and rainwater, and safely playing sports on artificial grass pitches. Veolia produces the granulates which are used for the production of the pitch elements. 

The scientific study will be conducted over the next two years by KWR; Watercycle Research Institute at two locations in Amsterdam: Marineterrein Amsterdam and V.V.A Spartaan at Laan van Spartaan. For this project, KWR is working together with the following consortium partners: the City of Amsterdam, Waternet, Veolia, Drain Products Europe, DutchBlue, Marineterrein Amsterdam and the Water & Maritime Top Sector.

TKI CitySports, Het koelste sportveld ligt in Amsterdam

Lees meer over Project CitySports

Kick-off event Project Citysports | 25 september 2019

Op 25 september 2019 was de aftrap van Project Citysports. Tijdens het evenement is het koelste sportveld voor sporters én de stad Amsterdam geïntroduceerd. De afgelopen jaren is er veel aandacht in de pers geweest voor kunstgrasvelden. Naast het uitgebreide gebruik van rubberinvulling en het mogelijk negatieve effect op de gezondheid van zowel de sporters als de stad, hebben conventionele kunstgrasvelden nog een ander ongunstig effect: ze worden erg warm op zonnige dagen.

 

Afgelopen zomer bereikte een kunstgrasveld in Leeuwarden een temperatuur van +/- 60 graden Celsius, terwijl de temperatuur van een aangrenzend natuurgrasveld niet hoger was dan 30 graden Celsius. Hoewel dit een extreem voorbeeld is, absorberen kunstgrasvelden veel meer energie uit zonnestraling dan natuurgrasvelden, die ze vervolgens als warmte afgeven. Dit leidt tot oncomfortabele speelomstandigheden voor sporters en draagt bij aan het stedelijke hitte-eilandeffect; een probleem waarmee steden over de hele wereld in toenemende mate te maken krijgen door de klimaatverandering.

Nieuw perspectief en slimme innovaties

Gecombineerd met de toename van het aantal mensen dat in steden wil wonen, is een nieuw perspectief op de functionaliteit van sportvelden in stedelijke gebieden nodig. De gemeente Amsterdam beheert momenteel meer dan 100 kunstgrasvelden. En met meer periodes van extreme hitte zoals in 2018 en 2019 en een verwachte toename van het aantal korte periodes van hevige regenval is het tijd voor slimmere, innovatieve oplossingen; de reden voor het TKI-project CitySports.

Over TKI City Sports

Project City Sports is een pilotproject van het Top Consortia voor Kennis en Innovatie (TKI) programma van de Topsector Water & Maritiem. Het project richt zich op innovaties die draaien om stedelijke koeloplossingen, het circulaire gebruik van (afval)materiaal en regenwater en veilig sporten op kunstgrasvelden. Het wetenschappelijk onderzoek wordt de komende twee jaar uitgevoerd door KWR; Watercycle Research Institute op twee locaties in Amsterdam: Marineterrein Amsterdam en V.V.A. Spartaan bij Laan van Spartaan. Voor dit project werkt KWR samen met de volgende consortiumpartners: de gemeente Amsterdam, Waternet, Veolia, Drain Products Europe, DutchBlue, Marineterrein Amsterdam en de Topsector Water & Maritiem.

 

Veolia is er trots op dat het stichtend lid is van de Alliance to End Plastic Waste.

De alliantie heeft tot doel plastic afval in het milieu, met name in de oceanen, te helpen elimineren. De alliantie zet zich in om de komende vijf jaar meer dan 1 miljard dollar - met een doelstelling van 1,5 miljard dollar - te verstrekken om de inzet van oplossingen voor de vermindering en het beheer van plastic afval mogelijk te maken en de recycling ervan te bevorderen.

Het brengt ongeveer 30 wereldwijde bedrijven uit de kunststof- en consumptiegoederenwaardeketen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten samen.

Philips Floor Care sustainability program (Performer Ultimate)


 

Tegenwoordig is het steeds vaker lastig om te zien wat echt is, en wat nep. Wist u dat sommige appels, in tegenstelling tot biologische appels, worden besproeid met eetbare was om ze er aantrekkelijker uit te laten zien?

Door te kijken naar voedsel- en productverpakkingen kunnen we de impact van onze wekelijkse boodschappen op de klimaatverandering en milieuvervuiling verminderen. 

Vorige maand lanceerde Reckitt Benckiser een nieuw soort plastic verpakking voor haar Finish Quantum Ultimate Vaatwastabletten. Dit is een baanbrekende stap, want deze verpakking is niet glanzend zwart, maar grijs van kleur. Het is authentiek grijs omdat het gemaakt is van gerecycled polypropyleen (PP), dat voornamelijk wordt geleverd in huishoudelijke kunststoffen, zonder extra pigmenten of additieven om deze kleur te maskeren. Het materiaal is wat het is; en het ziet eruit zoals het is.

Bij Veolia zijn we er trots op dat we dit op maat gemaakte PP compound samen met onze klant RB hebben ontwikkeld en dat we voldoen aan hun hoge technische en kwaliteitsnormen. Dit is een concreet voorbeeld van hoe we door samen te werken, de Plastic Pact NL doelstelling van 100% recyclebare verpakkingen in 2025 kunnen bereiken.

De volgende keer dat u uw wekelijkse boodschappen doet, kijk uit naar de grijze doosjes!

Nieuwe duurzame doosjes voor vaatwastabletten van RB.