Philips en Veolia werken samen voor circulaire huishoudelijke producten

Philips werkt samen met Veolia om huishoudelijke apparaten te ontwerpen die milieuvriendelijker zijn. In 2020 verwacht Philips dat 15% van de omzet afkomstig zal zijn van "circulaire producten".

De machine is gemaakt van 50% gerecycled plastic (afval van de productie van cd's en dvd's voor het deksel bijvoorbeeld), de roestvrijstalen elementen bevatten 45% gerecycled metaal en de verpakking is gemaakt van 90% gerecycled karton.

15% van de circulaire producten

Philips zet zich in om haar producten en diensten milieuvriendelijker te maken in het kader van zijn programma voor duurzame ontwikkeling, "Gezonde bevolking en een duurzame planeet". Het Nederlandse bedrijf wil met name haar producten en diensten eco-ontwerpen met de nadruk op het circulaire karakter ervan. In 2020 wil het bedrijf 70% van de omzet halen uit "groene" producten en 15% uit "circulaire producten". Daarom heeft Philips enkele jaren geleden besloten om het aandeel van gerecycled materiaal in de productie te verhogen. 

Kwaliteit gewaarborgd

Het vervangen van nieuw plastic door gerecycled plastic in een strijkijzer is echter niet zo eenvoudig als het klinkt.... Ten eerste omdat gerecycled plastic aan precieze technische specificaties moet voldoen en ten tweede omdat het in verschillende hoeveelheden en kwaliteiten beschikbaar is en onzuiverheden kan bevatten die fabrikanten en consumenten niet gewend zijn. Dit is waar Veolia een belangrijke bijdrage levert. 

Een stofzuiger gemaakt met gerecyclede accu-omhulsels

De samenwerking tussen Philips en Veolia begon in 2010 met de ontwikkeling van een nieuw soort stofzuiger. Veolia ontwikkelde in die tijd een materiaal van gerecyclede accu-omhulsels. Vandaag de dag, na verschillende generaties reinigingsapparaten van kunststofafval, bevatten de groene stofzuigers van Philips tussen de 25 en 47% gerecycled polypropyleen.

In Nederland is Veolia al in een vroeg stadium betrokken bij het productieproces, vanaf de ontwerpfase. De rol van Veolia is om Philips te helpen zoveel mogelijk gerecycled plastic, in dit geval polypropyleen, in haar stofzuigers te integreren, om het te voorzien van een materiaal waarvan de eigenschappen voldoen aan alle eisen en om een regelmatige (in hoeveelheid) en constante (in kwaliteit) aanvoer te waarborgen.

Als gevolg van deze duurzame samenwerking onderzoeken Philips en Veolia momenteel de mogelijkheid om plastic van de afgedankte apparaten van de fabrikant te gebruiken voor de productie van gerecycled plastic. Een stap dichter bij het "rondmaken van de cirkel"....

 

In 2011 lanceerde Philips "SENSEO Viva Café Eco", een pad-koffiemachine met een conventioneel ontwerp en functionaliteit, maar met één bijzonderheid: het was de eerste koffiemachine die van gerecycled materiaal werd gemaakt.


Meer oplossingen op het gebied van plastics recycling

Oplossing
Door te kijken naar voedsel- en productverpakkingen kunnen we de impact van onze wekelijkse boodschappen op de klimaatverandering en milieuvervuiling verminderen.
LC Packaging en Veolia Nederland starten samenwerking om afval afkomstig van flexibele verpakkingen wereldwijd te beperken
Wijzonol verpakt sinds mei van dit jaar haar muurverven in emmers van 100 procent Post Consumer Recyclaat (PCR). Al enige tijd werden de emmers van restmateriaal van de plasticindustrie gemaakt.

We zien de wereld zoals deze zou moeten zijn, en niet alleen zoals deze nu is.